TERORISTI AL-KAIDE SPREMAJU NAPAD OGROMNIH RAZMERA: Rusi ih uhvatili na delu, sirijski vojnici u opasnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2021, 15:58

TERORISTI AL-KAIDE SPREMAJU NAPAD OGROMNIH RAZMERA: Rusi ih uhvatili na delu, sirijski vojnici u opasnosti

Ovo će ozbiljno ugroziti već narušen dogovor o prekidu vatre u ovom delu zemlje

Terosti Horas al-Dina i Ansar al-Tavhida, povezani sa Al-Kaidom, brojčano jačaju svoje snage u južnom delu sirijske regije Veliki Idlib i pripremaju se za pokretanje velike ofanzive na Sirijsku arapsku vojsku (SAA) i njene saveznike, prenosi RusVesna.

Objavljen je video na kome se vide teroristi iz obe grupe, kako gomilaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << snage u predgrađu grada Knadah, koji se nalazi 40 km zapadno od Idliba.

Video snimak možete pogledati OVDE.

Pojačanje je uključivalo pikape, raketne bacače, oko 300 terorista, kao i niz kamiona natovarenih municijom.

Video je snimio izviđački avion ruskih vazduhoplovnih snaga koji budno prate pokrete Horasa al-Dina i Ansara al-Tavhida.

Dok je Horas al-Din u sukobu sa Hajatom Tahrir al-Šamom (HTS), povezanih sa Al-Kaidom, de facto vladarom Velikog Idliba, Ansar al-Tavhid je bliski saveznik grupe.

Plan terorista da pokrenu ofanzivu velikih razmera na SAA i njihove saveznike sigurno će ugroziti prekid vatre u Velikom Idlibu, koji je postignut zahvaljujući Rusiji i Turskoj 5. marta prošle godine.

Horas al-Din i Ansar al-Tavhid neće moći da pokrenu ofanzivu bez odobrenja HTS-a, koji kontroliše sve linije fronta u Velikom Idlibu.

U međuvremenu, Turska, koja ima hiljade vojnika u Velikom Idlibu, ne čini ništa da očuva dogovor od 5. marta. Pasivan stav Ankare mogao bi uskoro da dovede do ozbiljne vojne konfrontacije u Velikom Idlibu.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.