Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2019, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijski Kurdi optužili Tursku da koristi nekonvencionalno oružje

Kurdske vlasti u Siriji optužile su danas Tursku da koristi nekonvencionalno oružje kao što su beli fosfor i napalm u ofanzivi na severoistoku Sirije.

Frans pres je preneo da optužbe na račun turskih i proturskih snaga nisu proverene iz nezavisnih izvora.

Turske snage su od 9. oktobra u ofanzivi protiv kurdskih boraca osvojile oko 120 kilometara pograničnog područja na severu Sirije, a >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << borbe se nastavljaju kod grada Ras al Ajn.

"Turska agresija na Ras al Ajn vodi se uz sve vrste oružja, a to predstavlja grubo kršenje međunarodnih sporazuma", navele su kurdske vlasti.

"Suočen sa očiglednim neuspehom svog plana, (predsednik Turske Redžep Tajip) Erdogan pribegava međunarodno zabranjenom oružju, kao što su fosfor ili napalm", dodaje se u saopštenju.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava koja ima široku mrežu izvora na terenu, nije potvrdila upotrebu takve vrste oružja.

Opservatorija je navela da su mnogi povređeni koji su zadobili opekotine prebačeni u bonicu u Tal Tamru.

Turske i proturske snage su danas zauzele skoro polovinu grada Ras al Ajn.

Tokom rata u Siriji započetog 2011. godine, termin napalm se koristi za zapaljive bombe napravljene od supstance slične napalmu.

Beli fosfor može da se koristi za stvaranje dimne zavese, ali može da služi i za proizvodnju zapaljivog oružja i zbog toga je njegova upotreba zabranjena međunarodnim pravom.

Opservatorija je navela da je od početka turske ofanzive poginulo više od 70 civila, kao i 203 pripadnika kurdskih snaga.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Sirijski Kurdi optužili Tursku da koristi nekonvencionalno oružje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2019

Kurdske vlasti u Siriji optužile su danas Tursku da koristi nekonvencionalno oružje kao što su beli fosfor i napalm u ofanzivi na severoistoku Sirije. Frans pres je preneo da optužbe na račun turskih i proturskih snaga nisu proverene iz nezavisnih izvora. Turske snage su od 9. oktobra u ofanzivi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.