Sirijska vojska ušla u Raku, ruske trupe prešle Eufrat

Izvor: RTS, 16.Okt.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vojska ušla u Raku, ruske trupe prešle Eufrat

Grupa sirijskih vojnika ušla je u grad Raku i započela postavljanje posmatračkih mesta, izvestili su lokalni mediji. Ruske snage prešle su reku Eufrat na severu Sirije i stiglu grad Kobani, saopštila je Sirijska opservatorija sa sedištem u Londonu.
Izveštaj o tome je došao samo nekoliko dana nakon što su kurdske snage koje su preuzele grad od Islamske države zaključile sporazum sa sirijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vladom o raspoređivanju vojnih trupa na granici, prenosi Rojters.

Te informacije nisu još potvrđene na sirijskim državnim medijima.
Turska vojska je u sredu, 9. oktobra, započela ofanzivu na severu Sirije pod nazivom "Izvor mira" vazdušnim napadima na položaje kurdskih jedinica.
SDF, koja kontroliše sever Sirije, zatražila je podršku Asadovih snaga, prepuštajući im kontrolu nad nekoliko gradova na severoistoku zemlje. 
Turska ofanziva na severoistoku Sirije završiće se ako kurdski borci u regionu polože oružje i povuku se iz planirane "sigurne zone", rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će se on i američki potpredsednik Majk Pens sastati s turskim predsednikom Redžepom Taijpom Erdoganom.
Pompeo je rekao da će njih dvojica putovati u Tursku ove sedmice i da očekuje susret sa Erdoganom, prenosi Rojters.
Pompeo je naveo da je američka delegacija planirala da otputuje danas i da je cilj posete nalaženje rešenja za situaciju u Siriji, a ne da se prekinu odnosi između SAD i Turske.
Ruska vojska prešla Eufrat, Tramp nema ništa protiv
Ruske snage prešle su reku Eufrat na severu Sirije i stigle do područja izvan grada Kobanija, podržane sa istoka Sirijskim demokratskim snagama koje predvode Kurdi, saopštila je Sirijska opservatorija sa sedištem u Londonu.
Kako se navodi, ruske trupe su krenule na sever pošto su Sirijske demokratske snage sklopile sporazum sa sirijskom vladom o razmeštanju vojske predsednika Bašara el Asada na granici zbog turske vojne operacije.
Kako prenosi Rojters, kurdske snage još nisu potvrdile tu informaciju.
U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp ublažio je krizu u Siriji rekavši da je to sukob između Turske i Sirije i da je "u redu" da Rusija pomogne Damasku.
Govoreći novinarima u Beloj kući, Tramp je rekao da je bolje da Amerika uvede sankcije Turskoj od sukobljavanja u regionu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ruske i Asadove snage ušle u grad Kobani

Izvor: B92, 16.Okt.2019

Sirijske vladine snage i ruske trupe ušle su u grad Kobani, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava...Sirijska opservatorija sa sedištem u Londonu saopštila je ranije da su ruske snage prešle reku Eufrat na severu Sirije i stigle do područja van grada Kobanija, podržane s istoka Sirijskim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.