Izvor: Vostok.rs, 29.Avg.2017, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska armija i Hezbolah potpuno očistili od terorista zonu uz granicu sa Libanom

Ministarstvo odbrane RF, koje od pre neki dan „vidi” celu teritoriju Sirije, objavilo je da Islamska država u kolinu Deir-ez-Zora prebacuje teško naoružanje. Tenkove, pikapove sa instaliranim teškim mitraljezima, minobacače...

Istovremeno oko tog grada pravi utvrđene linije odbrane i pregrupiše snage.  

Izgubljena bitka za Ganem-Ali, važan grad u dolini Eufrata, bila je dodatno zvono za uzbunu i novi dokaz da sirijska armija nije više ono što je bila čak ni u završnoj fazi bitke za Alep.

Put prema Deir-ez-Zoru jedinicama pod komandom sirijskog generala Hasana Suhela – kao i svih prethodnih meseci – raščišćava ruska avijacija.

Ruski avioni su za samo poslednja 24 sata uništili četiri tenka ID, šest kamiona sa municijom, dva utvrđena položaja terorista i 16 pikapova sa mitraljezima.

Grad i vojni aerodrom pored njega (udaljen je dva kilometra) potpuno su okružni teroristima duže od tri godine.

Neki Deir-ez-Zor već nazivaju „sirijskim Staljingradom”. On bi to mogao postati i kao najava kraja rata, odnosno – odnosno kraja Islamske države kao vojnog činioca.

Ministar odbrane RF, general armije Sergej Šojgu, već je ocenio da je Deir-ez-Zor postao ključna tačka na vojnoj karti Sirije i da će njegovo oslobađanje biti prelom u daljem ratovanju.

Vojni vrh u Damasku sve više vojnika i ratne tehnike može da koncentriše za nove operacije.

Njegove jedinice su zajedno sa Hezbolahom potpuno očistile od terorističkih bandi zonu uz državnu granicu sa Libanom.

Borbe su naročito uporne i iscrpljujuće bile za planinsku oblast Kalamun, posebno za njen zapadni deo.

Poslednje su završene borbe za grad Ersal, pored kojeg se nalazi i glavni pogranični prelaz.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.