Sirija na raskrsnici: Ubijen turski vojnik

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jan.2018, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija na raskrsnici: Ubijen turski vojnik

Ambasador Francuske u UN Fransoa Delatr izjavio je u Savetu bezbednosti da se Sirija nalazi "na raskrsnici".

Kako je rekao, Sirija se nalazi na raskrsnici sa najgorim scenarijem koji vodi rasparčavanju i etničkom čišćenju u ovoj ratom razorenoj zemlji, i najboljim scenarijem koji vodi ka miru.

Navodi se da je Delatr, nakon obraćanja humanitarnih i političkih čelnika UN Savetu bezbednosti iza >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zatvorenih vrata, kazao novinarima da je turska ofanziva u Afrinu, enklavi sirijskih Kurda, samo "deo jednačine".

Delatr je rekao da je ovaj sastanak bio od "kritične važnosti" uoči nove runde pregovora o Siriji pod okriljem UN u Beču 25. i 26. januara, kao i da veruje da je na Savetu bezbednosti "tokom diskusije širom prihvaćen" poziv Francuske turskim vlastima da deluju uzdržano u Siriji.

S druge strane, turska vojska je saopštila da je u operacijama na severu Sirije ubijen jedan njen vojnik, prenosi AP. Turska vojska je u saopštenju objavila da je vojnik ubijen u prekograničnoj operaciji tokom borbi sa ekstremistima iz redova sirijskih Kurda i Islamske države.

Saopšteno je da je neimenovani vojnik prvi ubijeni tokom turske vojne ofanzive nazvane "Maslinova grančica", koja traje tri dana.

AP podseća da je u prekograničnoj operaciji izvedenoj 2016. u Siriji Turska izgubila više od 70 vojnika.

Turska je u subotu pokrenula Operaciju "Maslinova grančica" i izvela vazdušne napade na kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra produženom rukom terorističke Radničke partije Kurdistana (PKK). Turske kopnene trupe u nedelju su ušle u provinciju Afrin.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.