Izraelska vojska ponovo napala pozicije Islamskog džihada, Netanjahu preti ratom

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Feb.2020, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska vojska ponovo napala pozicije Islamskog džihada, Netanjahu preti ratom

Izraelska vojska pokrenula je niz udara iz vazduha na pozicije Islamskog džihada u pojasu Gaze nakon što je ta ekstremistička palestinska organizacija ispalila danas najmanje 14 raketa na jug Izraela.

Kako je navedeno pogođena je baza Islamskog džihada u Kan Junisu, koja je služila za obuku i kao skladište za oružje, te neka druga postrojenja.

Napade su izveli borbeni avioni i helikopteri, saopštila je vojska.

Na objavljenim fotografijama i video snimku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tih inače retkih udara tokom dana vide se vatrene kugle posle napada koji su mogli da izazovu i sekundarne eksplozije eksploziva u bazi, preneli su izraelski mediji.

"IDF (izraelske odbrambene snage) odgovoriće agresivno na teroritičke aktivnosti Islamskog džihada koji preti građanima Izraela i povređuje njegov suverenitet", navedeno je u vojnom saopštenju u kome se pominje samo Islamski džihad, a ne i ekstremistički Hamas koji vlada Gazom.

S tom organizacijom Izrael preko posrednika nastoji da uspostavi prekid vatre, navode izraelski mediji.

Islamski džihad je danas preuzeo odgovornost za rakete ispaljene na jug Izraela od kojih je 12 presreo odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

Jedna raketa je pala u dvorište vrtića, prenosi AP i dodaje da nije bilo izveštaja o žrtvama ali da drugi dan nasilja preti da izazove novu rundu neprijateljstava nedelju dana pre izraelskih parlamentarnih izbora.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapretio je Hamasu novim ratom ako se raketiranje nastavi.

U izjavi za izraelski vojni radio Netanjahu je poručio Hamasu da će ga ciljati direktno ako ne zaustavi ekstremiste u Gazi koji stoje iza napada.

"Ako vi ne pucate na njih, mi ćemo pucati na vas. Ja govorim o ratu. Ja idem u rat samo kao poslednju opciju ali smo spremili nešto što ne možete ni da zamislite", rekao je Netanjahu.

Njegov intervju prekidali su izveštaji o novim upozorenjima sirena za raketnu uzbunu na jugu Izraela.

Islamski džihad ispalio je u nedelju, kako su naveli izraelski mediji, oko 30 raketa na Izrael nakon što su izraelski vojnici ubili jednog palestinskog ekstremistu dok je pokušavao da postavi bombu duž granične ograde između Izraela i Gaze.

Potom su njegovo telo odneli buldožerom što je razgnevilo Palestince.

Na baražnu vatru iz Gaze u znak odmazde za ubistvo Palestinca Izrael je odgovorio napadima na pozicije ektremista u Gazi i Siriji, gde je ubijeno šest ljudi, uključujući dva pripadnika Islamskog džihada.

Izrael i Hamas su tri puta ratovali od 2008. do 2014. godine i bilo je nekoliko rundi intenzivnog nasilja posle toga.

Izrael i Islamski džihad žestoko su se sukobili u novembru prošle godine kada je izraelska vojska ubila jednog komandira te organizacije u Gazi.

Od tada Izrael i Hamas preko egipatskih posrednika nastoje da učvrste neformalni prekid vatre, međutim, Islamski džihad nastavlja da napada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.