Sedam civila stradalo u raketnom napadu u Siriji

Izvor: B92, 24.Okt.2019, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam civila stradalo u raketnom napadu u Siriji

Bejrut -- Sedam civila poginulo je u četvrtak u raketnom napadu sirijskih snaga na jednu pijacu u provinciji Idlib na severozapadu Sirije.

To područje je pod kontrolom džihadista, a informacije je saopštila opozciona Opservatorija za ljudska prava.

Idlib, u kojem je pre rata živelo oko tri miliona stanovnika, velikim delom je pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam, bivšeg sirijskog ogranka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Al Kaide. Na tom području su prisutne i druge manje pobunjeničke grupe.

Opservatorija je podsetila da je od aprila do avgusta u vazdušnim napadima sirijskih snaga u Idlibu stradalo oko 1.000 civila, dok su UN navele da je raseljeno gotovo 400.000 ljudi.

Prekid vatre u Idlibu stupio je snagu krajem avgusta i od tada se povremeno sprovode vazdušni napadi.

Više od 370.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji. Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011. godine, a tokom godina je postao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.