Savet bezbednosti UN: Jednomesečno primirje u Siriji

Izvor: N1 televizija, 24.Feb.2018, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN: Jednomesečno primirje u Siriji

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se traži "neodložni" humanitarni prekid vatre u Siriji u trajanju od mesec dana. Usvojeni tekst "traži da sve strane u Siriji neodložno prekinu neprijateljstva na najmanje 30 dana iz humanitarnih razloga".

Cilj je "omogućiti dostavu humanitarne pomoći, medicinske usluge i evakuaciju bolesnih i najteže povređenih".

"Ovo nije mirovni sporazum za Siriju, tekst je čisto humanitaran", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je švedski ambasador u UN Olof Skog, jedan od predlagača rezolucije.

Zapadne zemlje su tokom pregovora odbile ruski zahtev da svi humanitarni konvoji moraju dobiti zeleno svetlo vlade u Damasku.

Predviđeno je da su iz prekida vatre isključeni Islamska država i Al Kaida. Na zahtev Moskve, izuzete su i "druge osobe, grupe i entiteti povezani s Al Kaidom i Islamskom državom, kao i druge grupe koje je SB označio kao terorističke".

Ti izuzeci bi mogli da omoguće različita tumačenja, budući da Damask "teroristima" smatra pobunjeničke grupe koje imaju podršku zapada. Zbog toga, smatraju upućeni, poštovanje prekida vatre bi moglo biti prilično nasumično. Takođe na zahtev Rusije, SB će se za 15 dana ponovo sastati da bi utvrdio poštovanje primirja.

S druge strane, rezolucija "poziva na momentalno podizanje opsada naseljenih mesta poput Istočne Gute, Jarmuka, Fue i Kefraje".

Odgovarajući na poređenja stanja u Istočnoj Guti sada sa stanjem u Alepu u decembru 2016, sirijski ambasador Bašar Džafari je prihvatio poređenje rekavši da će "Istočna Guta postati novi Alep".

"Da, Istočna Guta će biti novi Alep, današnji Alep, onaj u kom milioni ljudi normalno žive", rekao je on. Zatim je isto predviđanje izneo i za provinciju Idlib. Humanitarna pomoć je potrebna za više od 13 miliona Sirijaca, od čega je preko šest miliona interno raseljeno.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju o Siriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2018

Zahteva se 30-dnevni prekid vatre..Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o proglašenju 30-dnevnog prekida vatre na teritoriji Sirije i o daljem sprovođenju humanitarnih operacija u toj zemlji...Dokument zahteva da sve strane “bez odlaganja prekinu borbe” I da poštuju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Pobunjenici u istočnoj Guti pozdravljaju rezoluciju SB UN

Izvor: Blic, 24.Feb.2018

Dve glavne frakcije pobunjenika u istočnoj Guti u Siriji pozdravile su danas rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se zahteva jednomesečno primirje kako bi se omogućila humanitarna pomoć i evakuacija...U odvojenim saopštenjima grupe Džaiš al-Islam i Failak al-Rahman su obećale da će štititi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.