Sahranjen ruski heroj: Dao je život za svoju zemlju i drugove

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2015, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen ruski heroj: Dao je život za svoju zemlju i drugove

U Novočerkasku je sahranjen ruski vojnik Aleksander Pozinič, koji je poginuo u Siriji tokom operacije spasavanja pilota iz aviona koji je oborila Turska, javlja AFP.

Pozinič je poginuo u utorak kada su sirijski pobunjenici pucali na helikopter Mi-8 u kome se nalazio i kada je morao prinudno da sleti na neutralni deo sirijske teritorije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pozinič (29) je bio marinac >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i vojnik po ugovoru sa 10-godišnjim iskustvom i počiva u svom rodnom gradu Novočerkasku, na jugu Rusije, izvestila je državna televizija. Predsednik Rusije Vladimir Putin postfumno ga je odlikovao ordenom za hrabrost za ulogu koju je imao u operaciji spasavanja pilota, čiji je avion Su-24 oborila Turska.

Oko 1.000 ljudi, uključujući Poziničeve drugove i Kozake položili su cveće pored njegovog kovčega, koji je pokopan u vojnom memorijalnom kompleksu koga zovu Avenija slavnih.

Guverner regiona Rostov Vasilij Golubjev izjavio je tokom akcije spasavanja svojih drugova Aleksander branio svoju zemlju, svoj grad i porodicu i da je u potpunosti ispunio svoju dužnost. Pozinič je iza sebe ostavio suprugu i dvoje dece, izvestili su ruski mediji.

Ostali ruski vojnici koji su se nlaazili u helikopteru Mi-8 su preživeli i bili su evakuisani u rusku bazu Hmeimim u Siriji.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov založio se da se sirijska pobunjenička grupa, čiji pripadnici su ubili ruskog pilota i vojnika koji je učestvovao u akciji spasavanja, stavi na crnu listu.

- Stvari neće krneuti napred u razgovorima o miru u Sirji ukoliko svetske sile ne proglase ovu grupu terorističkom grupom - rekao je Lavrov.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Sahranjen vojnik nastradao tokom akcije spasavanja pilota

Izvor: Studio B, 27.Nov.2015

U Novočerkasku danas je sahranjen ruski vojnik Aleksander Pozinič, koji je poginuo u Siriji tokom operacije spasavanja pilota iz aviona koji je oborila Turska, javlja AFP...Pozinič je poginuo u utorak kada su sirijski pobunjenici pucali na helikopter Mi-8 u kome se nalazio i kada je morao prinudno...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.