ŠOKANTAN ZAHTEV Slovenija ostaje bez premijera jer je hteo da MIGRANTA IZ SIRIJE zadrži u zemlji?

Izvor: Blic, 24.Nov.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOKANTAN ZAHTEV Slovenija ostaje bez premijera jer je hteo da MIGRANTA IZ SIRIJE zadrži u zemlji?

Slovenački premijer Miro Cerar suočava se sa mogućim opozivom sa te funkcije, i to zbog podrške koju je dao sirijskom migrantu koji se nalazi pred deportaciojom iz Slovenije, piše "Gardijan".

Slučaj izbeglice Ahmeda Šameja (60) privukao je pažnju javnosti nakon što je slovenački sud odbacio njegov zahtev za azil. Budućnost ovog Sirijca koji je utočište potražio u Sloveniji istovremeno je postala i ključna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << linija raskola u politici zemlje. Ahmed je stigao u Sloveniju 2015. godine, naučio je jezik i postao primer uspešne integracije izbeglica.

Cerar, jedan od retkih liberalnih lidera u centralnoj i istočnoj Evropi, kako navodi "Gardijan"", nalazi se u opasnosti da zbog svog stava "otvorenih vrata" i javnom protivljenju odluci suda bude smenjen sa funkcije.

Dvojica poslanika, Jan Škoberne iz vladajuće koalicije i Mihe Kordiš, poslanik opozicione Levice, uveli su Šameja u zgradu parlamenta kako bi sprečili policiju da ga deportuje.

Kada su novinari na prošlonedeljnoj konferenciji upitali Cerara koji je njegov stav po pitanju sudbine migranta koji je podelio zemlju, on je odgovorio da bi "voleo da pronađe rešenje da Ahmed ostane u zemlji". Desnica je odmah burno reagovala i optužila ga da ugrožava nezavisnost sudstva, a najjglasniji je bio Janez Janša, bivši desničarski premijer.

- Cerar je anti-Slovenac, stavlja strance na prvo mesto. Tražićemo opoziv - rekao je Janša.

Britanski list podseća da je Slovenija, dok su druge države istočne Evrope bojkotovale plan za raspodelu izbeglica, tzv. "migrantske kvote", primilla 335 ljudi iz Grčke i Italije, od 567 koliko je bilo predviđeno EU kvotama.

Ukoliko zahtev opozicije za smenu Cerara bude uspešan, slovenački poslanici mogli bi da premijera razreše dužnosti. Izvori iz vlade tvrde da je cilj zahteva da destabilizuje vladu u susret predstojećim državnim izborima.

Cerar ima 30 dana da odgovori na optužbe pre glasanja u parlamentu, u kom su tokom istorije te zemlje dosad bila podneta tri zahtjeva za razrešenje, ali nijedan nije dobio podršku.

U međuvremenu, Šamej je pretrpeo nervni slom i trenutno je u psihijatrijskoj bolnici, a očekuje se da bude deportovan u Hrvatsku (s obzirom da je to zemlja iz koje je ušao u Sloveniju) kada se oporavi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

HOĆE DA SMENE CERARA: Slovenija bi mogla da ostane bez premijera i to zbog jednog Sirijca

Izvor: Kurir, 24.Nov.2017

Slovenački premijer Miro Cerar suočava se sa mogućim opozivom sa te funkcije, i to zbog podrške koju je dao sirijskom migrantu koji se nalazi pred deportacijom iz Slovenije.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.