SKRIVENA KAMERA ISPOD BURKE Žene snimile užase života pod islamističkim terorom u Siriji

Izvor: Blic, 17.Mar.2016, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKRIVENA KAMERA ISPOD BURKE Žene snimile užase života pod islamističkim terorom u Siriji

Dve hrabre Sirijke skrivenom kamerom snimile su život u Raki, gradu na severu Sirije kojim vladaju teroristi Islamske države. Znale su da će ih ubiti ako ih otkriju, javlja švedski Expressen TV, koji je od njih naručio video.

Potpuno prekrivene od glave do pete, s velom preko lica, kupovale su u prodavnicama, vozile se taksijem i šetale ulicama, a kamere su snimile napušteni grad s malo automobila i naoružanim muškarcima koji su šetali naokolo.

- Svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su otišli, jer su vazdušni napadi na Raku sve češći i snažniji. Strani borci su postavili kontrolne tačke gde uzimaju lična dokumenta Sirijcima i koriste ih kako bi prešli u Tursku - govori jedna od Sirijki.

Video prikazuje i ruševine džamije Uvais al-Karni, koja je bila vrlo važna i šiitima i sunitima. Dok prolazi kraj jermenske katoličke crkve prepoznatljive po svojoj arhitekturi, jedna od žena zapaža kako ju je ISIS pretvorio u glavno policijsko sedište.

Kroz video jedna od njih, koja se predstavila kao Oum Mohamad, priseća se nasilja kojem su svedočile, uključujući obezglavljenje jednog mladića.

- Videla sam ga kako sedi na zemlji. Dželati su bili poređani, svi odeveni u crno - kazala je kako je pokušala gledati smaknuće, ali nije mogla.

- Smaknuli su ga mecima, oskrnavili telo, odsekli mu glavu, a onda ju nabili na kolac kojeg su svima 'prikazali' na kružnom toku - prisetila se jedna Sirijka, pa je rekla kako su islamisti umeli da odseku glave pa ih stave na put i automobilima toliko puta pređu preko njih da ništa od njih ne ostane.

Žena je rekla kako je ISIS uveo strog islamski zakon u grad koji je bio smatran najliberalnijim u Siriji.

Sada navodne homoseksualce ubijaju, žene su izgubile mnoga svoja prava i moraju prekrivati svoja tela i lica.

- Sve volimo pokazivati svoja lica. Ali tu smo opciju izgubile. Izgubile smo našu ženstvenost - kazala je Oum Mohamad.

Kako bi to dokazala, ušla je u jednu prodavnicu kako bi kupila boju za kosu, a na kutijama su svim ženama lica bila obojena crnim markerom.

Na skrivenoj kameri pokazani su i delovi Rake gde su živeli bogati ljudi pre nego što ih je ISIS isterao. Sada strani borci i njihove porodice žive u tim kućama, objašnjava žena.

- Dolaze iz Kazahstana, Avganistana, tu su i Saudijci, Evropljani, Francuzi, ali većina je iz Saudijske Arabije - priča Oum Mohamad koja se nada da će jednog dana biti slobodna.

- Žudim da skinem burku i crninu koja nas pokriva. Ništa nije važnije od slobode - zaključuje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.