SAD zapretile sopstvenim vojnim akcijama u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2017, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zapretile sopstvenim vojnim akcijama u Siriji

Savet bezbednosti UN sazvao je hitnu sednicu na kojoj se raspravlja o nacrtu rezolucije koju su predložile SAD, Velika Britanija i Francuska, a kojom bi se osudio Damask za navodnu upotrebu hemijskog oružja u gradu Kan Šeikoun u provinciji Idlib u utorak.

Rusija je kritikovala nacrt rezolucije jer nije uravnotežena, te što se brza sa zaključcima.

Navodi se da bi se u dokumentu trebalo obuhvatiti nekoliko amandmana, kao što je poziv pobunjenicima koji kontrolišu područje da pruže puni pristup istražiteljima UN, kako bi se izvela nepristrasna i sveobuhvatna istraga o incidentu.

"Ovaj nacrt je napisan na brzinu i usvajanje bi bilo neodgovorno," rekao je ruski izaslanik u UN-u, Vladimir Safronkov.

On je takođe okrivio zapadne članice SB UN za nespremnost da se istraže prethodni slučajevi upotreba hemijskog oružja u Siriji, gde su pobunjeničke grupe optužene za korišćenje toksina.

Niki Hejli, ambasador SAD u UN, održala je emotivni govor gde je pokazivala slike dece, govoreći o neophodnosti brze akcije. Slike su novodno korišćene u izveštavanju o napadu hemijskim oružjem.

Ona tvrdi da incident nosi "sva obeležja" krivice Damaska, dodajući da je toksin koji je korišten u navodnom napadu bio "više smrtonosan" nego u prethodnim slučajevima, a koji su takođe pripisivani Damasku od strane SAD.

Američki ambasador u UN je takođe optužila Rusiju da nije uspela da osigura da hemijsko oružje u posedu sirijske vojske više ne postoji.

"Istina je da Rusija, Iran i Asad nemaju interes u miru", ustvrdila je Hejlijeva.

Hejlijeva je takođe nagovestila preduzimanje sopstvenih vojnih akcija u Siriji ukoliko Savet bezbednosti UN ne spreči upotrebu hemijskog oružja u ratom razorenoj zemlji.

"Kada Ujedinjene nacije ne uspevaju da deluju zajedno, postoje trenuci u životu kada smo primorani da preduzmemo sopstvene akcije", rekla je Hejlijeva.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
Vostok, RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.