SAD tvrdi da tanker ide prema Siriji; Nadamo se da će promeniti kurs

Izvor: B92, 31.Avg.2019, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD tvrdi da tanker ide prema Siriji; "Nadamo se da će promeniti kurs"

Vašington -- Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da ima pouzdane informacije da se iranski tanker Adrijan Darija uputio u Siriju.

"Imamo pouzdane informacije da je tanker na putu ka luci Tartus u Siriji. Nadam se da će promeniti kurs", napisao je Pompeo na Tviteru.

On je naveo da je bila velika greška verovati iranskom ministru inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Mohamedu Džavadu Zarifu, koji je uveravao Veliku Britaniju da tanker nece otploviti u Siriju, prenosi Rojters.

Američko ministarstvo finansija stavilo je iranski tanker Adrijan Darija na crnu listu, a njegovog kapetana pod sankcije.

"Brodovi kao što je Adrijan Darija omogućavaju iranskoj Revolucionarnoj gardi da prevozi velike količine nafte, koju oni pokušavju da nezakonito prodaju kako bi finansirali zloćudne aktivosti režima i propagirali terorizam", naveo je u saopštenju podsekretar za finansije Sigal Mandelker i upozorio da svako ko pruža podršku tom tankeru rizikuje da bude izložen sankcijama.

Iranski tanker, koji se našao u središtu sukoba Vašingtona i Teherana, pušten je sredinom avgusta iz Gibraltara posle pet nedelja zadržavanja, jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju, čime se krše sankcije Evropske unije.

austavljanje, a zatim puštanje tankera u Gibraltaru, pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.