SAD i dalje vagaju, rakete tomahavk sve bliže Siriji

Izvor: B92, 13.Apr.2018, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i dalje "vagaju", rakete "tomahavk" sve bliže Siriji

SAD su približile je još jedan brod naoružan raketama "tomahavk" na daljinu dometa projektila. Sa druge strane, Rusi tvrde da dokaza o hemijskom napadu nema.

Američki razarač "Vinston Čerčil", koji može da nosi do 90 raketa "tomahavk", ušao je u Mediteran, što je njegova zona operacija, javlja agencija "Blumberg".

Za to vreme, predsednik i njegov tim za nacionalnu bezbednost razmatraju obim i tajming očekivanog vojnog napada na Siriju.

Stejt Department >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u međuvremenu saopštio da SAD imaju dokaz "veoma visokog nivoa uverljivosti" da je sirijska vlada izvela nedavni hemijski napad u Dumi, ali još uvek radi na identifikovanju mešavine hemikalija koje su upotrebljene u napadu.

"Možemo da kažemo da iza napada stoji sirijska vlada", kazala je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert, prenosi Rojters.

Na pitanje da li SAD imaju dokaz za to, ona je odgovorila potvrdno.

Nauert je dodala da će tim iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja u subotu stići u Siriju kako bi prikupio dokaze.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli kazala je da američki predsednik još nije doneo konačnu odluku.

Ona je dodala da Tramp neće dozvoliti nikome da ga navede da donese ishitrenu odluku o mogućem vojnom napadu na Siriju, prenosi AP.

"Ako ishitreno donesete takve odluke napravićete grešku. Želimo da budemo sigurni da imamo sve informacije", dodala je ona.

Ruska vojska sa druge strane saopštila je da njeni stručnjaci u sirijskom gradu Dumi nisu pronašli dokaze koji bi potvrdili optužbe zapadnih zemalja da su vlasti Sirije na taj grad izvele napad hemijskim oružjem.

Direktor ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji Jurij Jevtušenko rekao je da "prema rezultatima ispitivanja svedoka, proučavanja uzoraka i istrage lokacija koje su sproveli ruski stručnjaci i medicinsko osoblje u Dumi, gde je hemijsko oružje navodno korišćeno, nema tragova upotrebe otrovnih supstanci".

Jevtušenko je naveo da će ruska vojska osigurati bezbednost istražitelja međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja koja treba da utvrdi da li je u Dumi korišćeno hemijsko oružje.

Spasioci i sirijski opozicioni aktivisti naveli su da je prošle subote u hemijskom napadu snaga sirijske vlade ubijeno više od 40 ljudi u Dumi, što je dovelo do gnevnih reakcija međunarodne zajednice, a Vašington i neke zapadne zemlje saopštile su da razmatraju vojnu intervenciju. Moskva je upozorila Zapad da ne izvodi napad na Siriju i da će na eventualnu vojnu intervenciju odgovoriti.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da se čini da su SAD usvojile politiku za "pokretanje vojnog scenarija protiv Sirije" i dodao da Moskva nastavlja s posmatranjem "opasnih" vojnih priprema.

Nebenzja je na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da se "ratoborna retorika povećava na svim nivoima, uključujući najviši nivo".

Naveo je da takav razvoj događaja "ne može da se toleriše" i da ima "puno ozbiljnih posledica po globalnu bezbednost", naročito kad je reč o ruskim vojnicima u Siriji.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je danas da američki predsednik Donald Tramp ne dozvoljava nikom da ga požuruje u donošenju odluke o mogućoj vojnoj intervenciji protiv Sirije.

"Ako žurite s donošenjem takvih odluka, napravite grešku. Želimo da budemo sigurni da imamo sve informacije, ako nešto uradimo, da znamo šta će se desiti, kako će se desiti i da li će povrediti nekoga", rekla je Hejli novinarima u Njujorku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.