SAD: Asad sedi u državi-lešu bez pristupa energentima jer mi blokiramo oporavak zemlje

Izvor: Vostok.rs, 28.Sep.2018, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Asad sedi u državi-lešu bez pristupa energentima jer mi blokiramo oporavak zemlje

SAD ne misle da je predsednik Sirije Bašar el Asad pobedio u sirijskom konfliktu i da Rusija obavezno mora da ga podržava, izjavio je specijalni predstavnik Vašingtona u sirijskom dijalogu Džejms Džefri, prenose RIA Novosti.

„Asad možda misli da je pobedio, ali trenutno kontroliše svega pola teritorije Sirije. On sedi u državi-lešu - bez ekonomije, bez pristupa energentima, bilo da je reč o naftnim ili gasnim nalazištima, bez ikakve nade da će oporavak zemlje početi, budući da to SAD blokiraju“, rekao je Džefri.


Prema njegovim rečima, SAD ne vide razlog zbog čega bi Rusija nastavila da štiti Asada.


„Ne mislim da je Rusima potrebna ova vlast kakva je trenutno u Siriji. Takvu vlast je skupo podržavati. Ali, ako baš to žele, onda ih ne možemo ubediti da ih se reše, već će za tu podršku morati da izdvoje popriličnu sumu“, dodao je Džefri.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp na sastanku Saveta bezbednosti UN-a zahvalio Rusiji, Siriji i Iranu za "značajno zaustavljanje" ofanzive u provinciji Idlib, koji ostaje poslednje uporište oružane opozicije i nekoliko terorističkih organizacija.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut


Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.