Izvor: Vostok.rs, 01.Sep.2017, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 31.08.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 31.08.


Stanje na frontu .


Pregled političkih i drugih vesti za 31.08.


 
Rusija će razmotriti sva pitanja vezana za život u zonama bezbednosti u Siriji Sva pitanja vezana za pomirenje i obezbeđivanje mirnog života u zonama deeskalacije u Siriji i ona koja nastaju na inicijativu odbora za nacionalno pomirenje u ovim zonama razmotriće ruska strana u najskorijem roku, izjavio je komandant trupa Oružanih snaga Rusije u Siriji general-pukovnik Sergej Surovikin na prvom zajedničkom zasedanju odbora.

„Ako se budu pojavljivala pitanja koja treba odmah razmotriti, mi smo spremni da razmotrimo bilo koje pitanje koje odredi odbor za nacionalno pomirenje bilo koje zone u najkraćem roku i na najefikasniji način“, istakao je Surovikin.  

Na konačnoj zajedničkoj video-konferenciji učestvovali su predstavnici nacionalnih odbora za pomirenje koji rade u zonama deeskalacije „Homs“, „Istočna Guta“ i na jugozapadu zemlje u provincijama Dera, Kuneitra i Suvejda. Sastanak je emitovan iz Dere, Damaska, Homsa i Latakije.

U sastav odbora za obezbeđivanje mirnog života u Siriji i rešavanje vojne krize u zemlji ušli su predstavnici lokalnih organa samouprave provincija, opozicije i ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

Ranije je objavljeno da su vlade provincije Dera, Damask i Homs prvi put tokom rata u Siriji održale telefonsku konferenciju sa predstavnicima oružane opozicije koji se nalaze u zonama deeskalacije i sa njima razgovarali o nastavnom programu u školama koji je prekinut zbog rata i o humanitarnoj situaciji. Ovakve video-konferencije, prema izjavama učesnika dijaloga, postale su nova faza u obnovi mirnog života u zonama deeskalacije i u političkom rešavanju vojne krize u Siriji.

Inicijator sastanka je u svim slučajevima bila ruska vojska, koja je ranije u zonama deeskalacije postavila kontrolne punktove i posmatračke položaje, čime je obezbedila poštovanje prekida vatre.

Do danas su u Siriji stvorene tri zone deeskalacije: severno od grada Homsa, u predgrađu Damaska — na području Istočne Gute, kao i na granici Sirije i Jordana — u provinciji Dera. Osim toga, u toku je rad na pokretanju još jedne zone deeskalacije u provinciji Idlib.

Koalicija SAD: Rusija sklapa dogovore sa teroristima Koalicija na čelu sa SAD navela je da smatra da su izjave Damaska i Moskve o borbi protiv terorizma prazne zbog dogovora o njihovom premeštanju na istok zemlje.

„Koalicija nije učestvovala u bilo kakvom dogovoru između libanskog Hezbolaha, sirijskog režima i DAEŠ-a. Reči Rusije i snaga koje podržavaju režim o borbi protiv DAEŠ-a su prazne kada oni sklapaju dogovore sa teroristima i omogućavaju im premeštanje preko teritorije pod njihovom kontrolom“, navodi se u saopštenju koalicije.

Ranije je sirijska vojska odobrila dogovor libanskog pokreta Hezbolah o povlačenju militanata DAEŠ-a iz područja Kalamun na granici sa Libanom.

Koalicija je izjavila i da je udarila kako bi „sprečila kretanje militanata DAEŠ-a na granicu sa Irakom“, gde su aktivne savezničke koalicije iračke vojske. Uništen je put između mesta Hamajma i Abu Kamala. Pritom, tvrdi se da su udari nisu bili usmereni samo na konvoj, već i na „određene automobile i militante koji su identifikovani kao DAEŠ“


Ranije je zvanični Damask više puta optuživao koaliciju da njene snage „potiskuju“ militante iz Iraka na teritoriju Sirije, kao i da se ona bori protiv terorista u Siriji i ometa vlast zemlje da to radi.

Prošle nedelje MIP Rusije je uputio žalbu UN zbog napada koalicije na Raku kada je poginulo skoro 80 civila. Sama koalicija je priznala početkom avgusta da je tokom operacije protiv DAEŠ-a u Siriji i Iraku usled udara saveznika ubijeno 624 civila. Damask je pozvao UN da raspusti koaliciju, naglasivši da njene akcije pomažu militantima.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.