Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2019, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 24.05.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 24.05. Stanje na frontu  - .
Pregled političkih i drugih vesti za 24.05. 
Zaharova: Zapadu traži put destabilizacije situacije u Siriji umesto mirnom rešenju  - Saopštenja Sjedinjenih Američkih Država o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, za šta optužuju sirijsku armiju, zasnovane su na neproverenim izvorima, uključujući resurse terorističkih organizacija, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Stejt department SAD ranije je saopštio da postoje naznake da su sirijske vlasti koristile hemijsko oružje i ponovio upozorenje Damasku da će u slučaju upotrebe hemijskog oružja reakcija biti momentalna i odgovarajuća. Dva dana pre nego što je objavljena ta informacija, ruski Centar za pomirenje neprijateljskih strana u Siriji je saopštio da teroristi „Nusra fronta“ pripremaju provokaciju u sirijskoj provinciji Idlibu, kako bi optužili rusku avijaciju za hemijske napade na civile. Ministarstvo inostranih poslova Sirije negiralo je informacije o hemijskom napadu. „Reč je, najverovatnije, o novoj inscenaciji boraca naoružane sirijske opozicije u naselju Kabani, u provinciji Latakiji. Informacije su objavljene na internet portalima koji pripadaju terorističkoj organizaciji ’Hajat Tahrir el Šam‘. Takvi sumnjivi izvori informacija bili su povod za zvanična saopštenja zemlje-članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, izjavila je Zaharova. Prema njenim rečima, Moskva je prinuđena da sa žaljenjem konstatuje da su insinuacije da je Damask namerno upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda postale neodvojivi deo politike severnoatlantskih partnera u Siriji i na Bliskom istoku u celini. Ona je navela da je Zapadu traži „put permanentne destabilizacije situacije, umesto doprinosa mirnom rešavanju krize“. Zaharova je dodala da Moskva uočava opasan rast napetosti u oblasti sirijskog Idliba poslednjih dana. „Od kraja aprila do danas primećujemo opasan rast napetosti oko idlibske zone deeskalacije, gde je uočena najveća koncentracija terorista ’Hajat Tahrir el Šama‘ (novi naziv ’Nusra fronta‘)“, istakla je Zaharova.   Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -      
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.