Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 23.05.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 23.05. Dejstvo sirijske vojske u Hami Teroristi raketirali rusku bazu u Siriji - svi projektili uništeni  - U Siriji su teroristi lansirali četiri rakete na rusku vazduhoplovnu bazu Hmeimim, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.
"Sve rakete su brzo otkrivene od strane ruskih PVO sistema i uništene. Preciznim udarom ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, lanser militanata u zoni eskalacije Idlib je uništen", dodaje se u saopštenju se u saopštenju. Takođe se navodi da sirijske snage uz podršku Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije nastavljaju da odbijaju napade terorista "Džebat al Nusra" u južnim delovima zone deeskalacije Idlib.
Ovo je treći pokušaj za nekoliko dana da se napadne ruska baza. U ponedeljak su teroristi "Džebat al Nusra" ispalili šest raketa prema bazi, od kojih su sve presretnute os strane ruskih PVO jedinica stacioniranih u bazi. Kasnije su militanti napali bazu Hmeimim sa još 17 raketa, od kojih osam nije stiglo bazu, a ostatak je uništen.   Pored toga, u Idlibu su sirijske snage uspele da odbiju dva pokušaja proboja militanata. U njima je učestvovalo oko 200 terorista, četiri oklopna vozila i četiri kamioneta sa mitraljezima.
U vazduhoplovnoj bazi Hmeimim nalazi se grupa ruskih vazduhoplovnih snaga, koja od 2015. godine učestvuje u vojnoj operaciji u Siriji.
Dejstvo PVO Sirije na dron kod aerodroma u Hami Pregled političkih i drugih vesti za 23.05. 
SAD: Smatramo da smo postigli napredak sa Rusijom oko sirijskog Idliba  - Specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri izjavio je da je tokom razgovora državnog sekretara Majka Pompea i ruskog predsednika Vladimira Putina u Sočiju postignut napredak povodom sirijskog Idliba.
„Smatramo da smo postigli napredak“, rekao je Džefri članovima Komiteta Predstavničkog doma SAD za spoljne poslove. Kancelar Nemačke Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron su ranije tokom telefonskog razgovora pozvali Putina da doprinese prekidu vatre u sirijskom Idlibu. Nakon razgovora predsednika Rusije i Turske, zemalja-garanata primirja u Siriji, u Sočiju su 17. septembra prošle godine ministri odbrane dveju zemalja potpisali memorandum o stabilizaciji situacije u idlibskoj zoni deeskalacije i dogovorili se o stvaranju demilitarizovane zone u toj oblasti. Na teritoriji provincije Idlib nalazi se više od deset raznih oružanih formacija, među kojima su najveće proturska grupacija „Nacionalni front oslobođenja“ i teroristička organizacija Nusra front.   Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -      
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 23.05.

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2019

  . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .   Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 21.05. (karta ukrajinskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.