Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2017, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 22.10.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Mapa siuacije na ratištu -  Klinuti ovde ili na mapu ispod



  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 22.10.


Izrael ponovo napao Siriju 
Izraelska vojska je izvela napad na tri artiljerijske pozicije sirijske vojske kao odgovor na granatiranje jevrejskog dela Golanske visoravni.

Prema saopštenjima izraelskog Ministarstva odbrane, na severni Golan je lansirano pet raketa iz Sirije, registrovane četiri eksplozije na teritoriji Izraela. Kao odgovor, vojska je pogodila tri artiljerijska sistema Sirije na sirijskom delu Golanske visoravni.

Izraelska vojska smatra da je sirijski režim odgovoran za svaku agresiju koja dolazi sa njegove teritorije, naglašava se u saopštenju. Ove nedelje je ovo bio drugi sličan incident.

Ranije je Izrael izveo napad po sirijskom naoružanju kao odgovor na sličan prelet granata na Golan 19. oktobra koji kontrolišu Izraelci. Sada je izraelska vojska upozorila na dalje ponavljanje sličnih incidenata — „nevažno je da li su preleti slučajni ili ne“ — nateraće armiju na jači odgovor.


Pregled političkih i drugih vesti za 22.10.


Tramp: Kraj kalifata veoma blizu Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je, povodom oslobođenja sirijskog grada Rake, da je kraj „kalifata“ veoma blizu, da će njegovi lideri odgovarati, a da će SAD podržati politički proces za rešavanje krize u Siriji.

„Sa zadovoljstvom objavljujem da su Sirijske demokratske snage, naši partneri u bici protiv DAEŠ-a u Siriji, uspešno oslobodili Raku — samoproglašenu prestonicu terorističke organizacije. Naše snage zajedno su oslobodile ceo grad od kontrole DAEŠ-a“, navedeno je u Trampovom saopštenju.

On je naveo da je uništenje DAEŠ-a u Raki veoma važan u globalnoj kampanji uništenja ove terorističke organizacije.

„Uskoro ćemo preći na novu fazu, tokom koje ćemo podržavati lokalne snage bezbednosti, umanjivati nasilje po celoj Siriji i insistirati na uslovima za postizanje dugoročnog mira kako teroristi ne bi mogli da se vrate ili da ponovo ugroze našu bezbednost. Zajedno sa saveznicima i partnerima ćemo podržavati diplomatske pregovore koji će okončati nasilje, omogućiti izbeglicama da se bezbedno vrate kući i doneti političku transformaciju koja će uvažavati mišljenje naroda Sirije“, naveo je Tramp. 

Prema njegovim rečima, posle pada iračkog Mosula i sirijske Rake postignut je ogroman napredak u borbi protiv DAEŠ-a. 

Tramp je, takođe, zahvalio američkim vojnicima koji, prema njegovim rečima, štite sve civilizovane narode od savremenih varvara.

Konašenkov: Koalicija SAD želi da prikrije tragove varvarskog bombardovanja Rake Ministarstvo odbrane Rusije uporedilo je američko bombardovanje Rake sa bombardovanjem Drezdena 1945. godine, koje je dovelo do pogibije mnogobrojnih civila.

Ministarstvo odbrane uznemiravaju izjave Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Nemačke o hitnom izdvajanju sredstava Raki nakon višekratnih odbijanja da se uputi humanitarna pomoć stanovnicima Sirije, izjavio je portparol Ministarstva general-major Igor Konašenkov.

„Raka nije uspela ni da se ohladi od bombardovanja međunarodne koalicije, a iz Vašingtona, Pariza i Berlina već stižu izjave visokih zvaničnika o hitnom izdvajanju desetina miliona dolara i evra za Raku. Ovi milioni bi trebalo da idu na navodno obnavljanje mirnog života u gradu. Trebalo bi pozdraviti takvu velikodušnost, ali imamo pitanja“, istakao je Konašenkov.

Konašenkov je napomenuo da je u poslednjih nekoliko godina Rusija više puta apelovala na američku i evropske prestonice da pošalju humanitarnu pomoć stanovnicima pogođenim ratom u Siriji. Prema njegovim rečima, pripremljen je spisak naselja gde je ova pomoć pre svega potrebna — bez podele Sirijaca na „dobre“ i „loše“. Međutim, svaki put je odgovor Vašingtona, Berlina, Pariza i Londona bio isti — ne možemo i nećemo, naglasio je  portparol ruskog Ministarstva.

Čime je onda diktirana takva žurba Zapad sa finansijsku pomoć Raki, pita se Konašenkov.

Prema njegovom mišljenju, objašnjenje ovde je jedno: to je „težnja da se što pre prikriju tragovu varvarskog bombardovanja avijacije SAD i koalicije koje su u ruševinama Rake sahranile hiljade civila ’oslobođenih‘ od DAEŠ-a“.

On je istakao da su izjave zvaničnih predstavnika američke administracije o „izvanrednoj pobedi“ nad DAEŠ-om u Raki takođe čudne.

„Prvo je portparol Pentagona iznenadio relacijama o tome kako su SAD i koalicija ’od terorista oslobodili 87 odsto teritorije koju su okupirali u Siriji i Iraku‘. Nakon njega je zvanična portparolka Bele kuće Sara Sanders izjavila da se ’sa padom Mosula u junu i sada kada terorista DAEŠ-a gotovo da nema u Raki, razjasnilo da se kalifat DAEŠ-a ruši u Iraku i Siriji‘. Na kraju je juče i Stejt department zabeležio uspeh, rekavši da je navodno ’oslobađanje Rake postalo kritičan trenutak u borbi protiv DAEŠ-a‘“, naglasio je Konašenkov.

On smatra da su, po Vašingtonovom mišljenju, teroristi u Siriji kontrolisali samo Raku — provincijski grad u kojem je pre rata živelo oko 200 hiljada ljudi, a pre početka petomesečne operacije koalicije do njenog oslobođenja — manje od 45 hiljada“.

„Poređenja radi: Dejr el Zor je sa svojim ogromnim predgrađima na reci Eufrat pre rata naseljavalo više od 500.000 ljudi, a čitavu ovu terotoriju oslobodile su sirijske trupe uz podršku ruskih vazduhoplovnih snaga za 10 dana“, naglasio je Konašenkov.  

„A Dejr el Zor svakodnevno prima hiljade povratnika u svoje domove i vraća zaboravljeni mirni život“, zaključio je predstavnik Ministarstva odbrane.

Rjabkov: Pozdravljamo svaki uspeh u borbi protiv terorista Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov, komentarišući oslobađanje sirijske Rake od militanata terorističke organizacije DAEŠ, izjavio je da Moskva pozdravlja sve akcije u borbi protiv ove grupe.

„Pozdravljamo svaki uspeh u borbi protiv DAEŠ-a. To što se desilo u Raki je korak napred. Polazimo od toga da je za smanjenje neželjenih posledica važna sveobuhvatna saradnja na kontraterorističkoj stazi“, rekao je diplomata.

Ranije je državni sekretar SAD Reks Tilerson čestitao stanovnicima Rake oslobađanje rejona od militanata DAEŠ-a.

Raka je bila pod kontrolom DAEŠ-a od 2013. godine. Grad je smatran nezvaničnom prestonicom terorista. Prošle godine koalicija na čelu sa SAD saopštila je da počinje operacija za oslobođenje grada. Oslobađanje Rake trajalo je 134 dana.

Putin i Erdogan pozitivno ocenili napore u okviru procesa pregovora u Astani Ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru su pozitivno ocenili zajedničke napore u okviru procesa pregovora u Astani o rešavanju situacije u Siriji i izrazili zadovoljstvo razvojem rusko-turske saradnje u različitim oblastima, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Tokom detaljne razmene mišljenja o sirijskom problemu, sagovornici su izneli ohrabrujuću ocenu o zajedničkim naporima u okviru procesa u Astani, što se moglo videti kroz uspostavljanje zona deeskalacije u Siriji“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin i Erdogan su razgovarali i o izgledima za redovni, sedmi sastanak o Siriji u Astani krajem meseca, a pomenuli su i praktična pitanja vezana za dalju koordinaciju napora u cilju rešavanja situacije u Siriji, navodi se u saopštenju.

Dvojica predsednika su tokom razgovora izrazila zadovoljstvo tempom razvoja rusko-turske saradnje u različitim oblastima, istakavši uspešnu primenu sporazuma postignutih na samitu u Ankari 28. septembra, uključujući one vezane za bilateralnu trgovinu.

Uz to, Putin i Erdogan su se dogovorili da nastave održavanje ličnih kontakata.

„Razgovor je protekao u poslovnoj i plodonosnoj atmosferi, a bio je usmeren na proširenje saradnje na bilateralnom, ali i na regionalnom planu“, zaključila je pres-služba Kremlja.

Erdogan: SAD ne podržavaju Tursku u borbi protiv terorizma Američke vlasti, bez obzira na svoja saopštenja, ne podržavaju Tursku u borbi protiv terorizma, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, komentarišući pojavljivanje postera sa likom lidera Radničke partije Kurdistana Abdulaha Odžalana u sirijskoj Raki.
„U Raki su okačili poster terorističkog lidera. Kako SAD to objašnjavaju? Kažu da je Radnička partija Kurdistana teroristička organizacija. Zar je to solidarnost u borbi protiv terorizma? Na bilateralnim razgovorima kažu da se bore protiv terorizma. Ne verujemo, niste sa nama“, rekao je Erdogan novinarima. a je sirijska Raka potpuno oslobođena od terorista DAEŠ-a.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.