Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2018, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 21.11.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 21.11.
SAD ponovo bombardovale civile belim fosforom u Siriji - Međunarodna koalicija predvođena SAD je izvela vazdušni napad u kojoj je primenjena municija punjena zabranjenim belim fosforom, a tom prilikom poginuli su civili, objavila je sirijska državna televizija. Kako se navodi, napad je izveden u gradu Hadžin na istoku provincije Dejr el Zor, a pored poginulih ima i dosta povređenih.
Navodi se da međunarodna koalicija predvođena SAD stalno izvodi vazdušne napade po gradu Hadžin i okolnim mestima, kao i da je više puta do sada bilo žrtava i među civilima. Pregled političkih i drugih vesti za 21.11.   
 Moskva: Da se okrivi Rusija što snabdeva naftom Siriju – nije valjda da Amerika to želi? - „Još jedne u nizu sankcije koje je Amerika uvela Rusiji postale su rutinska stvar. Vašington, pokušavajući da pritisne Moskvu, pokazuje nesposobnost da promeni rusku samostalnu politiku na međunarodnoj areni“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Kako se precizira, poslednje proširenje sankcija je 11. u nizu za poslednja tri meseca, a takve odluke donose se isključivo zbog nesloge na unutarpolitičkoj sceni SAD, u kojoj svaka strana pokušava na bilo koji način da zaradi poene kod svojih glasača. „Da se okrivi Rusija što snabdeva naftom Siriju – zemlju koja već sedam punih godina vodi borbu protiv terorizma, čiji stanovnici nemaju struju i grejanje – nije valjda da Amerika to želi?“, ističe se u saopštenju. Ruski spoljnopolitički resor posavetovao je američkim političarima da izađu iz sna „svemogućnosti“, u šta su sami sebe ubedili, jer je, kako se dodaje, „samoobmana opasna stvar“. Žrtve u navodnom incidentu s hemijskim oružjem u sirijskoj Dumi do dan-danas nisu saopštene javnosti - Žrtve u navodnom incidentu s hemijskim oružjem u sirijskoj Dumi do dan-danas nisu saopštene u javnosti, izjavio je načelnik Jedinica za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov. „Na osnovu svedočenja organizacije ’Beli šlemovi‘, objavljeno je da je poginulo između 300 do 1.700 ljudi. Do dan-danas nisu navedena ni imena povređenih kojih je moralo biti makar tri puta više, a nisu prikazani ni leševi ljudi koji su stradali u tom incidentu“, rekao je Kirilov na konferenciji za medije. Nakon provokacije u kojoj je 4. aprila u gradu Duma navodno upotrebljeno hemijsko oružje, SAD, Velika Britanija i Francuska su izvele raketni napad na objekte u Siriji, ne sačekavši da se okonča istraga eksperata OZHO.  Vašington, London i Pariz su za navodni hemijski napad optužili Damask, iako nisu naveli nikakve dokaze za to. Svi zaključci bili su zasnovani na video-klipovima, koje je sirijska oružana opozicija objavila na internetu.   Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.