Izvor: Vostok.rs, 20.Feb.2019, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 19.02.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 19.02. Izlazak izbeglica iz kampa Rukban Otvorena dva koridora za izlazak izbeglica iz Rukban kampa  Sirijska armija započela napad na militante u Hami - Sirijska arapska armija danas je započela napad na militante u severozapadnoj provinciji Hama, prenosi „Masdar njuz“.
Meta napada su teritorije koje kontrolišu teroristička grupa Hajat Tahrir el Šam i Islamski pokret Istočnog Turkestana. Kako se navodi, ranije je sirijska vojska uspela da ukloni nekoliko militanata, nakon čega su oni uzvratili napadom na objekte sirijske vojske. Kao rezultat toga poginula su dva civila, a mnogi su povređeni. SAD će povući trupe iz Sirije preko teritorije Iraka - Povlačenje američkih vojnika iz Sirije će se odvijati kroz Irak, izjavio je za RIA Novosti savetnik premijera Iraka i šef njegove administracije Abdulkarim Hašim Mostafa. Prema njegovim rečima, Bagdad i Vašington postigli su sporazum. "Ne kasnije od 1. aprila, sve bi trebalo da se uradi pre ovog vremena. To je ono što su nam SAD saopštile. Čim njihove operacije u istočnom Eufratu i Bangouzu budu završene, oni će početi povlačenje trupa", rekao je Mostafa na marginama bliskoistočne konferencije diskusionog kluba "Valdaj". Od 2014. godine Sjedinjene Države i njihovi saveznici sprovode operaciju protiv "islamske države", a u Siriji deluju bez pristanka vlasti zemlje. U decembru prošle godine, Tramp je najavio povlačenje trupa iz Sirije, ne navodeći kada će se to desiti. Kako je izvestio "Vol strit žurnal", pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, ako Bela kuća ne promeni kurs, vojska će povući značajan deo kontingenta iz Sirije do sredine marta, a taj proces će u potpunosti biti završen do kraja aprila. Kurdi neće oslobađati zarobljene teroriste na poziv Trampa - Predstavnik Kurda sa severa Sirije Abdulkarim Omar izjavio je da nema govora o oslobađanju terorista DAEŠ-a koji se trenutno nalaze u zarobljeništvu, a koji su u Siriju došli da se bore iz drugih zemalja.
Omar je istakao i da bi zemlje iz kojih su teroristi došli, među kojima su Francuska, Nemačka i Velika Britanija, trebalo da snose odgovornost  zbog njih. On je precizirao i da se trenutno u zatvorima nalazi blizu 800 stranaca koji su se borili na strani terorista, dok je još oko 700 žena i preko 1.500 dece u kampovima za privremeno raseljena lica. „To vam je kao bomba usporenog dejstva. Ti teroristi mogli bi da pobegnu iz zatvora u slučaju da region bude napadnut“, dodao je predstavnik Kurda. Prethodno je američki predsednik Donald Tramp pozvao sve evropske zemlje, a pre svega Francusku, Nemačku i Veliku Britaniju, da preuzmu oko 800 terorista DAEŠ-a koji su zarobljeni u Siriji i da ih procesuiraju. Dvostruki teroristički napad u sirijskom Idlibu - Najmanje 15 osoba je poginulo, dok je oko 30 povređeno u dvostrukom terorističkom napadu automobilom-bombom u sirijskom Idlibu.
#BREAKING : Two Suicide Vehicle IED Exploded In The City Of #IDLIB First Attack Near The Roundabout Jarrah & Second Near The Family Club. Preliminary Information Indicates Atleast 18 people dead And more Then 40 people injured. (Video from the site of Incident) pic.twitter.com/L48c5YwAa0
— SUSHMIT KUMAR [ सुश्मित कुमार ]  
 
Pregled političkih i drugih vesti za 19.02.   
Lavrov: Cilj SAD je da podele Siriju i stvore kvazi-državu na istočnoj obali Eufrata - Cilj SAD je da podele Siriju i stvore kvazi-državu na istočnoj obali Eufrata. Vašington zabranjuje svojim saveznicima da investiraju u obnovu oslobođenih regija Sirije koju kontroliše vlada, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Drugim rečima, zadatak obnove suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, koji je cela međunarodna zajednica potpisala, uključujući i Sjedinjene Države, zapravo je samo privlačan manevar za zamazivanje očiju”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsedavajućim OEBS-a, slovačkim ministrom spoljnih poslova Miroslavom Lajčakom. Moskva upozorava SAD i njihove saveznike na nelegitimne korake prema Siriji, dodao je Lavrov.
© RIA Novosti / Vitaliй Belousov   "Ne mislim da Sjedinjene Države imaju perspektivu kada saopšte da će same odlučiti ko će obezbediti sigurnost u takozvanoj tampon zoni. To je nelegitimno saopštenje. Iskreno savetujem sve one koje Sjedinjene Države žele da tamo puste, da razmisle tri puta pre nego što krenete na još jedan protivpravan čin“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsedavajućim OEBS-a, slovačkim ministrom inostranih poslova Miroslavom Lajčakom.
Larov je izrazio uverenje da će povlačenje SAD-a iz Sirije, ako se to dogodi, imati pozitivan uticaj na rešenje situacije u zemlji. "Uvereni smo da će ovo imati pozitivan uticaj na situaciju ako oni, naravno, budu išli do kraja", rekao je Lavrov. "SAD žele da unište Siriju" - Savetnica sirijskog predsednika Bašara el Asada za politička i medijska pitanja Busejna Šaban smatra da SAD žele da unište njenu državu. Šabanova je, govoreći na diskusionom klubu „Valdaj“, izjavila da Vašington koristi sve svoje snage da uništi Siriju, njenu infrastrukturu. „Sada je potpuno jasno da terorizam nije prirodna katastrofa, već planirani teror koji podržavaju određene države“, rekla je ona. Asad nazvao Erdogana „malim slugom Amerike“  - Sirijski predsednik Bašar Asad je izjavio da drugi deo ustavne komisije sirijske opozicije ne predstavlja sirijski narod, već stajalište Turske. Odluka o formiranju ustavne komisije Sirijske Arapske Republike donesena je na kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga, koji je održan u Sočiju u januaru 2018. godine. Prema rečima sirijskog predsednika, predstavnici sirijske vlade u komisiji predstavljaju stajalište sirijske države i većine sirijskog naroda. "Postoji i druga strana, koja, logično, treba da predstavlja drugu stranu sirijskog naroda koji se ne slaže sa stajalištem države. Međutim, kao što znate, ova strana predstavlja tursku državu, oni ne predstavljaju ni sirijsku stranu ni sebe same. Pitanje je da li u ovoj komisiji raspravljamo o sirijskom ustavu ili o turskom?", rekao je Asad, govoreći pred šefovima lokalnih opštinskih svatea. U svom govoru, sirijski predsednik nazvao je "malim slugom Amerike" turskog lidera Redžepa Taipa Erdogana. On je istakao da politički proces o Siriji, pokrenut u Ženevi 2012. godine, nije postigao ništa zbog politike zemalja neprijateljskih prema Siriji. "Zemlje koje su neprijateljski nastrojene prema nama tvrdoglavo se mešaju u bilo koji proces, čak i ako je to ozbiljan proces, na primer, procesi u Sočiju i Astani, koji su bili barem minimum pozitivni i uspešni", rekao je Asad. Sirijski predsednik Bašar Asad je dodao da brojne države sprečavaju povratak sirijskih izbeglica u zemlju, strahujući da će izgubiti izvore finansiranja. "Države koje su zainteresirane za pitanje izbeglica otežavaju im povratak u Siriju. Značajan broj izbeglica poslednjih godina je jedan od izvora korupcije, koristan za zvaničnike zemalja koje podržavaju terorizam, zvaničnike organizacija koje su trebale poslati humanitarnu pomoć, a koja je, kao što znate, završila kod terorista“, rekao je Asad.  Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -  
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 19.02.

Izvor: Vostok.rs, 20.Feb.2019

  . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .   Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 18.02. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.