Izvor: Vostok.rs, 20.Sep.2018, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 19.09.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 19.09.



Čavušoglu: Moraćemo da pošaljemo dodatne snage u Idlib Šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu traži slanje dodatnih turskih snaga u sirijski Idlib.

„U Idlibu ostaje naših 12 osmatračkih tačaka. Ipak, moraćemo da pošaljemo tamo dodatne snage“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za štampu.


On je dodao da će dogovorom iz Sočija granice Idliba biti zaštićene, status nepromenjen i svi će ostati gde jesu.   

Koalicija SAD pozdravlja dogovor Rusije i Turske o sirijskom Idlibu Koalicija na čelu sa SAD nije učestvovala u incidentu sa ruskim avionom Il-20 iznad Sredozemnog mora, izjavio je na konferenciji za novinare portparol koalicije, general-pukovnik Šon Rajan.

„Koalicija u tome nikako nije učestvovala“, rekao je Rajan.

On je dodao da koalicija pozdravlja dogovor Rusije i Turske o sirijskom Idlibu onoliko koliko on doprinosi očuvanju života ljudi.

„Ako se budu pridržavali ovog sporazuma i ako on pomogne u spasavanju života i izbegavanju humanitarne katastrofe koja bi tamo mogla da se dogodi, mi to definitivno pozdravljamo“, istakao je Rajan.



Pregled političkih i drugih vesti za 19.09. 


Kremlj: Putinov stav o obaranju ruskog aviona zasniva se na podacima Ministarstva odbrane  Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u vezi obaranja ruskog aviona i pogibije njegove posade, rukovodi se podacima Ministarstva odbrane Rusije, a informacije od strane izraelskog ministarstva će takođe proučiti ruski stručnjaci, saopštio je novinarima sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenosi TASS.
"Naše Ministarstvo odbrane i Generalštab imaju informacije o svakom minutu i svakoj sekundi svih letova na tom području, a pre svega, o letu našeg aviona. To su podaci na koje se oslanja predsednik", rekao je Peskov.

On je dodao da je Putin u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom prihvatio predlog Izraela da delegacija izraelskih eksperata na čelu sa komandantom izraelskih vazduhoplovnih snaga predstavi svoje podatke o incidentu.

"Za sada [podaci Izraela] nisu stigli, naši stručnjaci će ih sigurno proučiti", rekao je Peskov.  
Na pitanje da li je sirijska strana ustupila svoje podatke, Peskov je rekao da ne zna ništa o tome, te da se to pitanje uputi Ministarstvu odbrane. Na pitanje da li su predsednik Sirije Bašar Asad i Putin razgovarali, Peskov je odgovorio negativno, te je dodao da je Damask izdao zvanično saopštenje o incidentu.


Tramp optužio Siriju za obaranje ruskog aviona -Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp nazvao je smrt vojnika ruskog aviona Il-20 aviona u Siriji veoma tužnim incidentom.
Šef Bele kuće je optužio Siriju za obaranje aviona, te je rekao da su zbog nesreće poginulo najmanje 14 ruskih vojnika.

"I ovo je vrlo tužna stvar", dodao je on.

Šef izraelske vlade Benjamin Netanijahu ranije je izrazio žaljenje predsedniku Putinu zbog smrti ruskih vojnika, te prebacio krivicu na Damask.

On dodao da je Izrael spreman da pruži Moskvi sve informacije kako bi se saznale okolnosti tragedije. Konkretno, Netnijahu je predložio Putinu da pošalje komandanta izraelskih vazduhoplovnih snaga u Moskvu.
Moskva: Postupci vazduhoplovstva Izraela neodgovorni i neprijateljski Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin rekao je zameniku izraelskog ambasadora u Rusiji Kerenu Koen Gatu da Moskva smatra neodgovornim postupke izraelskog vojnog vazduhoplovstva i da će preduzeti sve neophodne mere kako bi se neutralisale pretnje po život i bezbednost ruskih vojnika u Siriji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenose RIA Novosti.
„Na sastanku je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin naglasio da Moskva smatra da su postupci vojnog vazduhoplovstva Izraela neodgovorni i neprijateljski, zbog kojih se ruski avion Il-20 našao pod udarom sirijske protivvazdušne odbrane i zbog kojih je poginulo 15 ruskih vojnika. Istaknuto je da će ruska strana preduzeti sve neophodne mere kako bi se uklonila opasnost po život i bezbednost ruskih vojnika, koji pomažu sirijskom narodu u borbi protiv terorizma“, navodi se u saopštenju Ministarstva.


Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra oko 23 sata izgubilo vezu sa ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u bazu Hmejmim, a nalazio se na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora. Ministarstvo je navelo da su otprilike u to vreme četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske ciljeve u Latakiji. Prema podacima Ministarstva, krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili na udar sirijskih sistema PVO S-200 i sirijske rakete su ga oborile. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

Ministarstvo odbrane Rusije je naglasilo da su izraelski avioni namerno stvorili opasnu situaciju na području Latakije, te da sredstva kontrole vazduhoplovstva nisu mogla, a da ne vide ruski IL-20, kao i da su iskoristili ruski avion kao "masku". Istovremeno, Izrael nije upozorio komandu ruske grupe trupa u Siriji o planiranoj operaciji na području Latakije. Ruski vojni odjel smatra da su provokativne akcije Izraela neprijateljske, te da zadržava pravo na adekvatan odgovor.


Izraelska vojska saopštila je da će sa ruskim vlastima podeliti sve odgovarajuće informacije kako bi se istražio incident u vezi sa oborenim ruskim Il-20, a preimjer Izraela Bnjamin Netanijahu je saopštio predsedniku Putinu da lično u Moskvu pošalje komandanta izraelskog vazduhoplovstva kako bi se razjasnile sve činjenice.

Damask: Nastavljamo borbu protiv terorizma do oslobađenja poslednjeg pedlja zemlje Sirijske vlasti, komentarišući sporazum o stvaranju demilitarizovane zone u provinciji Idlib, saopštile su da nameravaju da oslobode od militanata čitavu teritoriju zemlje ili silom ili zaključivanjem primirja.
Sirija pozdravlja svaki sporazum koji može da zaustavi krvoproliće u Sirije i vrati mir i bezbednost na zemlji koja je stradala od terorizma i naglašava da nastavlja borbu protiv terorizma do oslobađanja poslednjeg pedlja zemlje ili vojnom operacijom ili zaključivanjem primirja po područjima“, rekao je za agenciju SANA izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Sirije.


Naglašeno je da je ovaj sporazum zaključen u okviru „astanskog formata“ i pomaže očuvanju suvereniteta Sirije.

Pompeo: SAD izražavaju žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog aviona SAD žale zbog ruskog Il-20 koji je oboren iznad Sredozemnog mora. Taj incident naglašava potrebu za političkim rešenjem situacije u Siriji, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.


„Sjedinjene Američke Države izražavaju žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog aviona, koji je oborila protivvazdušna odbrana sirijskog režima. Tragični incident ističe potrebu da se pronađe trajno, mirno i političko rešenje za mnoge sukobe u regionu i izbegavanje tragičnih grešaka u proračunima na prenatrpanom ratištu u Siriji“, navodi se u izjavi Pompea.


Taj incident takođe „naglašava hitnu potrebu za rešavanjem sirijskog sukoba u skladu sa Rezolucijom UN 2254 i zaustavljanjem provokativnog tranzita opasnih sistema oružja od strane Irana preko Sirije, koji predstavljaju pretnju po region“, dodao je Pompeo.
UN pozdravljaju odluku Putina i Erdogana o stvaranju demilitarizovane zone na području Idliba Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da ta organizacija pozdravlja odluku predsednika Rusije Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana o stvaranju demilitarizovane zonu na području sirijskog Idliba.
„Predsednik Rusije Putin i predsednik Turske Erdogan postigli dogovor o uspostavljanju demilitarizovane zone u okviru zone deeskalacije u Idlibu. Pozdravljamo činjenicu da je diplomatija postigla napredak. Zahvalan sam predsedniku Putinu i predsedniku Erdoganu za njihovo lično učešće u ovim pitanjima“, rekao je De Mistura na sednici Saveta bezbednosti u okviru 73. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku o Siriji.  


Putin i Erdogan su 17. septembra dogovorili stvaranje demilitarizovane zone u oblasti sirijske provincije Idlib.
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 




 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.