Izvor: Vostok.rs, 17.Nov.2018, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 15.11.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 15.11.
Koalicija SAD ponovo upotrebila kasetne bombe u napadima na Siriju - Koalicija SAD ponovo je upotrebila kasetne bombe u napadima na gradove Šafa i Hadžin, saopštila je Sirijska novinska agencija SANA.
„Avijacija međunarodne koalicije izvela je vazdušne napade na grad Hadžin i naselje Šafa na istoku provincije Dejr el Zor, koristeći kasetnu municiju“, saopštila je agencija. Koalicija redovno izvodi napade na Hadžin. Sirijski mediji su više puta saopštavali da koalicija upotrebljava beli fosfor u vazdušnim napadima. Sirijske vlasti su pozvale UN da preduzmu mere protiv počinilaca i zaustave ilegalni boravak te koalicije na teritoriji Sirije. Portparolka Pentagona tada je izjavila da američka koalicija ne otkriva kakvu municiju koristi u Siriji, ali da je ona u skladu sa međunarodnim standardima. Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Siriji i Iraku, a u Siriji deluju bez saglasnosti zvaničnih vlasti zemlje. Pregled političkih i drugih vesti za 15.11.   
RT: „Islamska država“ plaćala borce zlatom i srebrom za obaranje aviona i hemijske napade - Džihadisti "Islamske države" su bili dobro plaćeni za njihove akcije, pokazuju dokumenti koji pripadaju terorističkoj grupi, otkrivene od strane RT-a u Iraku. Upotreba hemijskih sredstava se plaća u srebru, dok se obaranje helikoptera nagrađuje zlatom. Uprkos uobičajenom verovanju da su borci "Islamske države" često bili primoravani da se priključe terorističkoj grupi ili da su regrutovani na osnovu ubeđenja njihove vere da pođu u džihad, dokumenti iz iračkog grada Mosula, u koje je RT imao uvid pokazuju da je borba za samoproklamovani kalifat imala i svoje finansijske aspekte. Pridruživanje redovima dobro organizovane terorističke mreže, koja je nekada proglasila samozvani kalifat na teritoriji Sirije i Iraka, bilo je moguće samo putem preporuke, gde je novi regrut bio pažljivo ocenjen na osnovu njegovog vojnog i šerijatskog treninga.
  Nakon što bi bili primljeni, regruti bi bili pod pažljivim nadzorom komandanata, koji su imali kontrolu nad njima i njihovom raspoređivanju, vodili računa municiji i zalihama oružja, te eventualno odlučivali o njihovoj smrti. Oni koji su služili u vojsci terora verno, bili su nagrađivani - ili im je bar obećana nagrada. Na primer, onima koji su uspeli da obore avion obećali su automobil. Ako bi uništili helikopter ili dron, zaradili bi najmanje sedam zlatnih dinara, navodi se u dokumentima u koje je RT imao uvid.
 
Korišćenje hemijskog oružja imalo je manju vrednost za "Islamsku državu", koja je svojim borcima plaćala svega 10 srebrnih dinara za ispaljivanje projektila sa hemijskim agensom. Toskične supstance su korištene u blizini područja Kirkuka, Faludže i Tikrita, govori iračka istraga o upotrebi hemijskog oružja. Hiljade boraca, zajedno sa svojim porodicama, pridružilo se "Islamskoj državi" na vrhuncu aktivnosti terorističke grupe u Iraku i Siriji. Većina njih je bila iz Iraka, dok su drugi dolazili iz čitavog regiona, pokazuju dokumenti "Islamske države" pokazuju dokumenti u posedu iračke vojne obaveštajne službe. "Veliki broj militanata stigao je u Irak iz drugih zemalja. Možemo govoriti o stotinama hiljada ljudi, uključujući porodice terorista - žene i decu koji su ilegalno prebačeni na iračku teritoriju", rekao je pukovnik Džaber Asad za RT. SAD: Nemoguće pobediti teroriste u Siriji bez fundamentalnih promena u sirijskom režimu - Sjedinjene Države smatraju da je nemoguće pobediti terorističku grupu "Islamska država" bez "fundamentalnih promena u sirijskom režimu" i promene uloge Irana u regionu, izjavio je američki specijalni predstavnik za Siriju Džejms Džefri. "Takođe verujemo da je nemoguće postići konačnu pobjedu nad `Islamskom državom` dok ne dođe do suštinskih promena u sirijskom režimu i fundamentalnih promena uloge Irana u Siriji, što je od samog početka uticalo na rast `Islamske države`", rekao je on. On je takođe pozvao Rusiju da direktno učestvuje u ovim fundamentalnim promenama, "koristeći svoj uticaj na režim" sirijskog predsednika Bašara al-Asada, te da ga dovede za pregovarački sto sa opozicijom. "SAD pokušavaju da uvere Rusiju u potrazi za povlačenjem iranskih snaga iz Sirije", dodao je Džefri. "Ne vidimo da je bilo u čijem interesu da (u Siriji) postoje iranske snage, da projektuju svoju moć, naročito s raketama kratkog dometa koji bi mogle ugroziti druge zemlje. Naš zadatak je da ubedimo sve, uključujući i Ruse, da je to (povlačenje iranskih snaga) najbolji način da se osigura mirni rezultat, stabilnost i sigurnost ne samo u Siriji, već i u čitavom regionu ", rekao je Džefri. Ruski predsednik Vladimir Putin je inicijator pregovora u Astani za rešavanje situacije u Siriji. Devet rundi pregovora je održano u glavnom gradu Kazahstana, čija je glavna odluka stvaranje deeskalacionih zona, što je omogućilo značajno smanjivanje nivoa nasilja u zemlji. Deseta runda pregovora održana je od 30. do 31. jula po prvi put, ne u glavnom gradu Kazahstana, već u Sočiju. Krajem januara u Sočiju je održan kongres sirijskog nacionalnog dijaloga, a koji je bio prvi od početka sukoba na kojem je okupljen na jednoj pregovaračkoj platformi širok spektar učesnika. Glavni rezultat kongresa bio je odluka o uspostavljanju Ustavne komisije koja će raditi u Ženevi.  Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.