Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2019, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.01.

 
Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 14.01. Stanje na frontu  - .

Pregled političkih i drugih vesti za 14.01.   
RT: Tramp zapretio da će „ekonomski uništiti“ Tursku ako napadne Kurde tokom američkog povlačenja iz Sirije  - U očiglednom gestu da se sačuva obraz, nakon sumnjivog ishoda četiri godine nepozvanog američkog prisustva u Siriji i iznenadnog povlačenja, Tramp je ponovo obavezao američku vojsku za uništavanje "Islamske države", ne obazirući se na činjenicu da je sirijska vojska oslobodila većinu zemlje, uz pomoć ruske vojske.  „Rusija, Iran i Sirija imaju najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja Islamske države u Siriji - prirodni neprijatelji. Takođe i mi imamo korist, ali sada je vreme da dovedemo naše trupe kući. Zaustaviti beskrajne ratove!”, saopštio je Tramp. Tramp je doneo odluku da povuče oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije prošlog meseca, usred konsultacija s turskom vojskom oko planiranih operacija u Siriji. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton čak je rekao da američke snage neće napustiti Siriju dok Turska ne garantuje bezbednost kurdskih milicija koje podržavaju SAD. Turska, međutim, ostaje čvrsto posvećena uklanjanju onoga što oni nazivaju kurdskom "terorističkom" pretnjom koja dolazi iz doline reke Eufrat, i aktivno se priprema za moguću prekograničnu operaciju. "Naša priprema se intenzivno nastavlja", izjavio je u petak turski ministar odbrane. “Nemamo nikakvih problema sa našom kurdskom braćom, arapskom braćom u Siriji, Turkmenima i drugim etničkim i verskim grupama. Naši jedini ciljevi su teroristi Daeš i kurdske snage”, dodao je Hulusi Akar. Ankara vidi kurdske snage "SDF" kao produžetak zabranjenog kurdskog pokreta - Radnička partija Kurdistana, a koja decenijama vodi pobunu u Turskoj.
Američko-turski odnosi su daleko od dobrih i narušeni su u godinama nakon pokušaja državnog udara u junu 2016. protiv vlasti Redžepa Taipa Erdogana, za koji Ankara veruje da ga je osmislio Fetulah Gulen, koji živi u Pensilvaniji u SAD-u. Vašington i Ankara takođe imaju neslaganja oko sudbine američkog pastora Endrjua Bransona, koji je osuđen u Turskoj za terorizam, a koga je Ankara bila prisiljena da izruči nakon što je Tramp pokrenuo nezapamćen ekonomski pritisak. Bilateralni odnosi dodatno su pogoršani američkim pretnjama da će zaustaviti transfer vojne tehnologije svom NATO savezniku, uključujući i avione pete generacije F-35, te da će čak nametnuti sankcije zbog namere Turske da kupi ruske PVO sisteme S-400.  Netanijahu: Izrael odlučan da deluje protiv Irana u Siriji  - Premijer Izraela Benjamin Netanijahu potvrdio je da je u proteklih 36 sati izraelska avijacija napadala ciljeve u Siriji. „U poslednjih 36 sati vazduhoplovne snage Izraela izvele su napad na ciljeve u Siriji“, rekao je Netanijahu na sednici Vlade Izraela, prenosi „Jerusalim post“.
Izraelski premijer je istakao da nedavni napadi govore o tome da je Izrael odlučan da deluje protiv Irana u Siriji. „Izraelske odbrambene snage su sto puta napale ciljeve Irana i (libanskog šiitskog pokreta) Hezbolah. Najnoviji napadi dokazuju da smo odlučni u borbi protiv Irana u Siriji“, dodao je premijer. Sirijska državna agencija SANA saopštila je da je Izrael u subotu noću pogodio skladište na području aerodroma u Damasku. Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -  
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 14.01.

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2019

  . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .   Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 11.01. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.