Izvor: Vostok.rs, 14.Sep.2018, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 13.09.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 13.09.



Militanti u Idlibu se pripremaju za dugoročnu obranu i napad na Alepo i Hamu Militanti u sirijskoj provinciji Idlib se pripremaju za dugoročnu odbranu i napad na Alepo i Hamu, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Militanti aktivno sprovode mere da centralizuju komandu, pripremaju se za dugoročnu odbranu, te eliminišu lidere opozicionih grupa sklonih pacifikaciji, a takođe rade i sa varijantama ofanziva prema gradovima Alepo i Hama", saopštila je Zaharova.

Sirijska vojska granatirala položaje terorista na jugu Idliba Sirijska vojska izvela je artiljerijsku paljbu po položajima terorista na jugu Idliba, koji su prethodne napali na civile u tom delu sirijske provincije, saopštio je vojni izvor za RIA Novosti.

„Vojska je granatirala položaje terorista, uključujući i njihova skloništa, budući da su napadali na vicile“, saopštio je izvor.


Pored toga, pripadnici vojske su u provinciji Hama likvidirali grupu terorista, lojalnih grupaciji "Kataib el Iza".


Takođe, u blizini sela Tel Vasit sirijska vojska je uništila tri utvrđenja terorističke organizacije "Nusra front".
 


Pregled političkih i drugih vesti za 13.09. 


RT: Američki razarač stigao u Sredozemno more dok rastu tenzije oko Sirije - Sa dolaskom drugog raketnog razarača u Sredozemno more, SAD mogu imati 200 krstarećih raketa "Tomahavk" spremnih za napad na Siriju, s obzirom da je Rusija upozorila da džihadističke grupe u Idlibu pripremaju lažni napad hemijskim oružjem, kao izgovor za na SAD i njihovih saveznika.
Američki razarač "Bulkelej" ušao je u Sredozemno more kroz Gibraltarski zaliv. Posmatrači iz Gibraltaraa su potvrdili prolazak razarača juče, 12. septembra.


US Navy destroyer USS Bulkeley DDG84 Eastbound STROG off Europa Point (12.00hrs) #Gibraltar #OpWest
— Michael J Sanchez (@key2med) September 12, 2018
Sa dolaskom "Bulkeleja", američke snage u regionu imaju na raspolaganju do 200 'Tomahavk' krstarećih raketa za napad po ciljevima u Siriji, ako dobiju takvo naređenje, objavio je Interfaks. Prošle nedelje i podmornica "Njuport njuz" (SSN-750) je stigla na Mediteran.

Prošle nedelje Rusija je sprovela masovne pomorske manevre kod sirijske obale, što je kulminiralo lansiranjem raketa i desantom na sirijsku obalu. Prisustvo ruskih brodova u toj oblasti smatra se kao moguća prepreka za daljnje američke vojne akcije protiv Sirije.

Vašington je više puta ustvrdio da vlada u Damasku "priprema" hemijske napade na civile u provinciji Idlib, poslednjem preostalom bastionu džihadističkih grupa. Najjača od ovih grupa je "Hajat Tahrir al Šam", ranije poznata kao "Džabat al Nusra", a koja je podružnica "Al Kaide", terorističke organizacije koju su Sjedinjene Države proglasile odgovornom za terorističke napade 11. septembra 2001. godine. 

 

"Beli šlemovi", samozvana "humanitarna" grupa koja deluje samo u područjima pod kontrolom militanata, bila je glavni izvor za tvrdnje o "zverstvima" sirijske vlade.

Rusija je optužila "Bele šleme" za pripremanje napada hemisjkim oružjem u Idlibu kako bi izazvali zapadnu vojnu intervenciju u Siriji. Grupa je snimila najmanje devet video snimaka namenjenih kao dokaz za tvrdnje da je Damask navodno koristio hlor protiv civila u Idlibu, saopštio je u sredu Ruski centar za pomirenje u Siriji.

RT: „Ne testirajte nas“: Hejlijeva zapretila vojnim napadom SAD u slučaju bilo kakvog napada na militante u Idlibu - Pozabavićemo se svakim napadom na sirijsku provinciju Idlib, upozorila je američki ambasador u UN-u Niki Hejlej, u nastojanjima Vašingtona da pokuša da spreči rusku podršku sirijskoj vojsci da eliminiše poslednje preostalo uporište džihadista.

SAD su napale Siriju dva puta nakon što je vlada u Damasku upotrebila hemijsko oružje, izjavila je Hejlijeva.

"Ne testirajte nas", upozorila je ona, obraćajući se sirijskoj vladi i njenim saveznicima, Rusiji i Iranu.

Vašington i njegovi saveznici takođe su upozorili Siriju da će delovati ne samo u slučaju upotrebe hemijskog oružja, već i protiv svakog napada na pokrajinu, izjavila je Hejlijeva.

"Bilo koja ofanziva na civilno stanovništvo u Idlibu imaće posledice", dodala je ona.

Idlib je poslednje preostalo uporište različitih džihadističkih grupa koje su nekada pokušavale da sruše vladu predsednika Bašara Asada uz podršku SAD-a, Turske, Saudijske Arabije i drugih regionalnih sila. Najjača od ovih grupa je "Hajat Tahrir al Šam", ranije poznata kao "Džabat al Nusra", a koja je podružnica "Al-Kaide", terorističke organizacije koju su Sjedinjene Države proglasile odgovornom za terorističke napade od 11. septembra 2001. godine.


 


Ratna sreća napustila je militanate u oktobru 2015. godine, kada je Rusija otvoreno intervenisala u Siriji na poziv Damaska. Uz pomoć ruskih vazdušnih snaga i vojnih savetnika, Sirijska arapska vojska uspešno je probila opsadu Alepa i proterala militante "Islamske države" sa većine svoje teritorije.

Zapadni mediji, u međuvremenu su počeli sa tvrdnjama o navodnom počinjenom genocidu Sirijaca i Rusa u Alepu. "Beli šlemovi", samozvana "humanitarna" grupa koja deluje samo u područjima pod kontrolom militanata, bila je glavni izvor za tvrdnje o "zverstvima" sirijske vlade.



Rusija je optužila "Bele šleme" za pripremanje napada hemisjkim oružjem u Idlibu kako bi izazvali zapadnu vojnu intervenciju u Siriji. Grupa je snimila najmanje devet video snimaka namenjenih kao dokaz za tvrdnje da je Damask navodno koristio hlor protiv civila u Idlibu, saopštio je u sredu Ruski centar za pomirenje u Siriji.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 




 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 13.09.

Izvor: Vostok.rs, 14.Sep.2018

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje. . . Karta situacije na frontu za 12.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.