Izvor: Vostok.rs, 12.Sep.2017, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 11.09.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 11.09.

Sirijska vojska preuzela kontrolu nad auto-putem Deir ez Zor-Palmira

Ruski demineri poslani u Dejr ez Zor Specijalni odred Međunarodnog centra za uklanjanje mina ruske vojske upućen je u sirijski Dejr el Zor, saopštilo je Odeljenje za informisanje i masovne komunikacije Ministarstva odbrane Rusije.

„Više od 40 stručnjaka iz specijalnog odreda Međunarodnog centra za uklanjanje mina Oružanih snaga Rusije, sedam jedinica specijalne tehnike i grupa kinologa sa psima za otkrivanje mina prebačeni su avionima vojno-transportne avijacije na sirijski aerodrom Hmejmim“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da će u najskorije vreme vojnici otići u oslobođena područja grada Dejr el Zor radi izviđanja i procene obima predstojećeg deminiranja.



U saopštenju se navodi da je u Siriju prebačeno 175 pripadnika trupa međunarodnog centra za uklanjanje mina i 42 jedinice specijalne inženjerske tehnike, uključujući i savremene robotizovane sisteme „Uran 6“, koji će učestvovati u humanitarnom razminiranju grada. U sastavu odreda, osim deminerskih jedinica, nalazi se i kinološka jedinica sa psima za otkrivanje mina.

„Pre svega, demineri će razminirati puteve koji vode do objekata društvene infrastrukture u gradu, do bolnica, škola, stambenih objekata, objekata za vodosnabdevanje i elektroenergetskih objekata i istorijskih spomenika kulture“, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Prole nedelje sirijske snage su uz podršku ruske avijacije nanele poraz DAEŠ-u na području Dejr el Zora.

Sirijska vojska probila položaje terorista na jugu Dejr el Zora Jedinice petog korpusa sirijske vojske probile su položaje terorističke grupe DAEŠ na jugu Dejr el Zora i spojile se sa snagama u gradu, saopštio je sa lica mesta dopisnik RIA Novosti.
Susret snaga sirijske vojske desio se na glavnoj južnoj kapiji grada na državnom autoputu.

Vojnici Petog korpusa i savezničke snage probili su se do Dejr el Zora sa strane grada Suhne u pravcu Palmire.

Spajanje snaga predstavlja drugi proboj obruča DAEŠ-a oko Dejr el Zora. Prvi proboj održali su 5. septembra vojnici elitne jedinice sirijske vojske „Tigrovi“.


Pregled političkih i drugih vesti za 11.09.


Lavrov: Svi koji se nalaze na sirijskom tlu ili u vazdušnom prostoru bez dozvole Damska krše međunarodno pravo Pokušaji nekih članova koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države da izvuku pripadnike terorističke grupe Nusra front su neprihvatljivi, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je podsetio da su ranije Moskva i Vašington razvili šemu koja bi, u slučaju da bude primenjena, pomogla stranama „da budu u mnogo boljem položaju što se tiče rešenja situacije u Siriji“.

„Ali oni (SAD) nisu imali smelosti, ni hrabrosti ili sposobnosti, niti mogućnosti da razdvoje Nusra front od one opozicije (Sirije) sa kojima je američka strana sarađivala. Inače, danas smo razgovarali o tome da je i dalje dvosmislena situacija sa Nusra frontom, koju mnogi članovi koalicije pokušavaju da zaštite i spase. To je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Lavrov posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Jordana.



„Naš stav bio je uvek jasan: svi koji se nalaze na sirijskom tlu ili 
u sirijskom vazdušnom prostoru bez dozvole, bez poziva sirijske vlade, krše međunarodno pravo. Rusija ovde radi po direktnom pozivu legitimnih vlasti Sirijske Arapske Republike, baš kao i predstavnici Irana, uključujući i predstavnike Hezbolaha. Mi u ovom formatu sarađujemo sa sirijskim oružanim snagama isključivo za suzbijanje terorizma i stvaranje uslova za prestanak građanskog rata, za početak rešavanja humanitarnih problema i napredak ka političkom rešenju“, odgovorio je Lavrov na pitanje novinara da komentariše reči ministra spoljnih poslova Sirije da SAD treba da napuste zemlju.

Moskva i Rijsad se slažu da je stvaranje zona bezbednosti u Siriji važan korak Rusija je zainteresovana za zajedničke energetske projekte sa Saudijskom Arabijom, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Ruski ekonomisti, a to smo potvrdili našim kolegama, zainteresovani su i spremni da učestvuju u zajedničkim projektima sa Rijadom u oblasti energetike, industrije, poljoprivrede, infrastrukture i drugim perspektivnim oblastima, kako u Rusiji tako i u Saudijskoj Arabiji“, izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Adelom el Džubeirom.

Rusija i Saudijska Arabija slažu se da je stvaranje zona bezbednosti u Siriji važan korak napred koji pomaže u rešavanju humanitarnih problema, rekao je ruski ministar.

„Posebna pažnja posvećena je Siriji. Slažemo se da je stvaranje zona deeskalacije u ovoj zemlji važan korak napred koji pomaže u jačanju režima prekidanja vatre, pomaže efikasnije rešavanje humanitarnih problema civilnog stanovništva i stvara uslove za napredovanje političkog procesa na osnovu Rezolucije 2254 Saveta bezbednosti UN“, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao da Rusija „aktivno podržava napore saudijskih partnera na ujedinjavanju različitih opozicionih grupa — Rijadske, Moskovske, Kairske — za stvaranje jedinstvenog pregovaračkog tima sirijske opozicije za pregovore sa vladom na Ženevskoj platformi“.

Lavrov je dodao da zemlje koje su formirale zone deeskalacije ne nameravaju da ih održavaju večno, već da je to privremena mera.

Prema njegovim rečima, postoji dogovor da zone bezbednosti u Siriji funkcionišu šest meseci.

Rusija želi da „kvartet“ posrednika za bliskoistočno pitanje (Rusija, SAD, EU i UN) nastavi sa svojim radom, rekao je Lavrov.

„Rusija je zainteresovana da ovaj mehanizam ne nestane, jer se u osnovi rada ’kvarteta‘ nalaze opštepriznate odluke Ujedinjenih nacija, principi koji su formulisani u arapskoj mirovnoj inicijativi. Sve ovo odražava konsenzus međunarodne zajednice i bilo bi kontraproduktivno i pogrešno odstupiti od ovog konsenzusa“, istakao je ruski ministar.

Rusija je uverena da će se sirijska opozicija obavezno ujediniti, dodao je on.

Prema njegovim rečima, i Moskva i Rijad smatraju da kada se opozicija ujedini „moramo da stimulišemo sve koji se pridruže jedinstvenoj delegaciji da razviju platformu da puteve za rešenje dogovore sami Sirijci“.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 11.07.

Izvor: Vostok.rs, 12.Sep.2017

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Karta situacije na frontu za 10.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.