Izvor: Vostok.rs, 12.Jun.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 11.06.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 11.06.



Ruska avijacija i sirijske trupe sprečile prodor militanata u pravcu Palmire Sirijske trupe su uz podršku ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, sprečile pokušaj proboja militanata u južnoj provinciji Homs, navodi se u saopštenju Centra za pomirenje zarećenih strana, prenose RIA Novosti.

Navodi se da su militanti pokušali prodor iz oblasti Et-Tanf prema Palmiri.

"Prodor militanata je sprečen, a pet militanata, pika-ap sa mitraljezom i još jedno vozilo su uništeni. Ostali militanti su se raspršili i krenuli prema okupiranom mestu od strane SAD - Et-Tanfu", saopštio je Centar.

Dodaje se da su sirijski izviđači locirali veliku grupu terorista na području planine Gurab, koji se kreću motociklima i kamionima sa oružjem velikog kalibra.

Centar je naglasio da teroristi redovno pokušavaju da izađu iz područja El Tanfa.

U Et-Tanfu se nalazi američka vojna baza gde se militanti sirijske opozicije obučavaju i opremaju. Baza je ilegalno oformljena u aprilu prošle godine pod izgovorom borbe protiv terorista.

U "zaštićenoj zoni" u blizini baze nalazi se logor za izbeglice Rukban. U Centru za pomirenje zaraćenih strana, naglašeno je da je postao utočište za militante iz cele Sirije, uključujući i teroriste.

Tri kršenja primirja u ruskoj zoni odgovornosti u Siriji Ruska strana u komisiji za primirje u Siriji za protekla 24 časa zabeležila je tri kršenja prekida vatre, a Turska nije registrovala nijedan, saopšteno je u biltenu Ministarstva odbrane Rusije.

"Situacija u zonama deeskalacije se ocenjuje kao stabilna. Zabeležena su tri slučaja kršenja primirja - Alepo - jedan i Latakia - dva", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je dodalo da je tokom dana Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji imao humanitarnu akciju u selu Hatlei u pokrajini Deir ez Zor gde je izdato 445 porcija prehrambenih proizvoda, a težina dostavljene humanitarne pomoći je 1,9 tona. Medicinska njega je ukazana za 14 osoba.

Konašenkov: SAD i „Slobodna sirijska armija“ pripremaju novu provokaciju "Sirijska slobodna armija" i američke snage za posebne operacije pripremaju provokaciju upotrebom otrovnih supstanci u Deir ez Zoru, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general Igor Konašenkov, prenose RIA Novosti.

"Prema informacijama koje su potvrdili tri nezavisna kanala u Siriji, komanda tzv."Sirijske slobodne armije", uz pomoć američkih snaga za specijalne operacije, priprema ozbiljnu provokaciju upotrebom otrovnih supstanci u provinciji Deir ez Zor", rekao je on.

Prema rečima Konašenka, za insceniranje "napada hemijskim oružjem sirijskih snaga prema mirnim žiteljima" pripadnici "Sirijske slobodne armije" u području Hakl el Džafra u provinciji Dejr ez Zor dovezli su balone sa hlorom.

Produkcijski video o navodnoj upotrebi hemijskih supstanci će biti razlog za napad koalicije SAD na državne strukture Sirije i opravdanje za napad pobunjenika, dodao je Konašenkov.

"Post-produkcijski video nakon širenja u zapadnim medijima trebalo bi da posluži kao novi razlog da avijacija koalicije SAD pokrene avionske i raketne napade na sirijske državne objekte i opravda ofanzivu militantnih snaga protiv sirijskih vladinih trupa na istočnoj obali Eufrata", rekao je on.




Pregled političkih i drugih vesti za 11.6.
 
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 


Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.