Izvor: Vostok.rs, 11.Jul.2018, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 10.07.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 10.07.




Stanje na frontu .
 
Pregled političkih i drugih vesti za 10.07. 
  

Pompeo: Ukrajina i Sirija glavne teme sastanka Putina i Trampa 
Situacija u Siriji i Ukrajini biće glavna tema razgovora između ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa, koji će se održati 16. jula u Helsinkiju, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Država planiraju da se sastanu 16. jula u Helsinkiju. Kremlj je ranije izvestio da će Putin i Tramp razgovarati o perspektivama za razvoj bilateralnih odnosa i aktuelnih pitanja na međunarodnoj agendi. Ovo će biti prvi punopravni sastanak lidera dveju zemalja bez povezivanja sa samitima. Prvo su se sastali u Hamburgu na marginama samita G20, a zatim su se na kratko videli u Vijetnamu na samitu APEK-a.

"Situacija u Siriji i Ukrajini će biti glavne teme razgovora između Trampa i Putina na samitu u Helsinkiju", rekao je Pompeo u intervjuu za "Skaj njuz" tokom trenutne posete Ujedinjenim Arapskim Eiratima.

Napomenuo je da SAD rade "sa svim stranama kako bi se Rusi, Sirijci i Iranci pridržavali političkih sporazuma" po pitanju Sirije. Prema njegovim rečima, pregovori o Siriji trebali bi dovesti do izrade novog ustava i političkog rešenja sukoba, ispunjavajući nade Sirijaca, da se okonča nasilje i dozvoli milionima izbeglica da se vrate kući.

"Vašington ima za cilj stvaranje uslova za postizanje političkog rešenja", rekao je Pompeo, dodajući da Iran i proiranske vojne formacije moraju napustiti Siriju, jer nemaju razloga da ostanu u zemlji.

S druge strane predsednik Sirije Bašar Asad je više puta optužio Damask za okupaciju i agresiju jer američke snage borave u Siriji bez odobrenja Damaska ili UN-a, te su više puta bombardovale ovu zemlju.

Pompeo je takođe rekao da je Rusija navodno kršila sporazum o južnoj zoni deeskalacije u Siriji.

"Imali smo dogovor sa Rusijom da se neće sprovoditi operacije na jugu Sirije u okviru sporazuma o deeskalaciji, a oni su definitivno prekršili ovaj sporazum. Ono što se dešava na jugu Sirije danas je veoma teška situacija", rekao je on.

Đinping: Kina će obezbediti Siriji, Jordanu i Jemenu 600 miliona juana humanitarne pomoći Kina će obezbediti Siriji, Jordanu i Jemenu 600 miliona juana (90,6 miliona dolara) u vidu humanitarne pomoći, izjavio je predsednik Kine Ksi Đinping.

"Kina će obezbediti stanovništvu Sirije, Jordana i Jemena 600 miliona juana u obliku humanitarne pomoći", izjavio je Ksi Đinping na ceremoniji otvaranja 8. sednice ministara spoljnih poslova Kinesko-arapskog foruma za saradnju, a koji se održava u Pekingu.

Asad: Oslobađanje teritorija od okupatora i obnova zemlje glavni prioriteti Obnova zemlje i oslobađanje celokupne teritorije Sirije od okupatora su glavni prioritet za rukovodstvo Sirijske Arapske Republike, izjavio je sirijski predsednik Bašar al Asad na sastanku sa sirijskim diplomatama u Ministarstvu spoljnih poslova.

"Obnova - to je najvažniji zadatak u Siriji, podržati nastavak borbe protiv terorizma do oslobađanja svih oblasti, bez obzira na to koja ih je temlja okupirala. Sledeća faza - izmene zakona, borba protiv korupcije, razvoj unutarsirijskog dijaloga, povratak izbeglica koje su napustile Siriju bežeći od terorizma i stabilizacija političkog procesa koji sprečavaju neke zemlje, pre svega Sjedinjene Države", saopštio je kabinet predsednika Asada.

Diplomate su zauzvrat primetile da takvi otvoreni sastanci sa šefom države podržavaju njihov rad van zemlje. U tom smislu i sa pobedama sirijske vojske na terenu, otvara se još prostora za politički rad.

Asad je dodao da je koherencija na nacionalnom nivou u principu potrebna za bilo koji sporazum, a ova koherentnost se može postići samo uz uzajamno razumevanje na svim nivoima sirijskog društva, dodao je Asad.
Kisljak: Ostavka Džonsona neće dovesti do poboljšanja odnosa Londona i Moskve Ostavka britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona neće dovesti do poboljšanja odnosa Londona i Moskve, jer politiku konfrontacije ne određuje on, već premijerka Tereza Mej, izjavio je za RIA Novosti prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne odnose Saveta federacije Rusije, Sergej Kisljak.

„Politika koju London vodi prema Rusiji je toliko agresivna i silovita da se teško može očekivati da će je jedna ostavka, uključujući i onu ministra spoljnih poslova, popraviti. Naravno, mora se videti ko će doći (na mesto ministra spoljnih poslova Velike Britanije), ali ovu politiku nije određivao Džonson, već Mejova“, istakao je Kisljak.

Senator je naveo da je skeptičan u pogledu verovatnoće da bi rusko-britanski odnosi mogli da se promene u bliskoj budućnosti.


„Žalosno je što su Britanci odabrali tako beznadežnu politiku iz prošlosti“, rekao je on.


Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson podneo je danas ostavku. 
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 




 

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 10.07.

Izvor: Vostok.rs, 11.Jul.2018

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje. . . Karta situacije na frontu za 09.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.