Izvor: Vostok.rs, 10.Sep.2018, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 09.09.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 09.09.


RT: Avioni SAD bombardovali sirijski grad zabranjenim fosfornim bombama - Moskva  Dva američka aviona su bombardovala grad u sirijskoj provinciji Deir Ez Zor sa fosfornim bombama, izazivajući velike požare, saopštila je ruska vojska.

Dva aviona F-15 su bombardovala grad Hadžin koristeći fosfornu zapaljivu municiju, zabranjenu prema Ženevskoj konvenciji, saopštio je Ruski centar za pomirenje u Siriji.

"Nakon napada, u toj oblasti su zabeleženi veliki požari", rekao je general Vladimir Savčenko. Još uvek nema podataka o žrtvama, dodao je on.

Upotreba bilo kakve zapaljive municije u naseljenim područjima zabranjena je Ženevskom konvecijom iz 1949. godine i Protokolom iz 1980. godine, a koji su SAD potpisale 2009. godine.

Hemijska rekacija dolazi kada se supstanca nađe u kontaktu sa kiseonikom, te proizvodi visoku temperaturu i beli dim. Izlaganje zapaljenom fosforu izaziva teške opekotine, a koje su veoma teške za lečenje, dok su njegova isparenja izuzetno otrovna.

General je takođe rekao da, uprkos utvrđenom režimu prekida vatre, broj kršenja primirja od strane nelegalnih naoružanih grupa u zoni deeskalacije u Idlibu raste.

Centar za pomirenje je zabeležio granatiranje naselja u Latakiji, Hami i Alepu. Takođe, na grad Tadef je otvorena vatra sa položaja tzv. "Slobodne sirijske armije", rekao je Savčenko.

General je takođe pozvao vođe militanata da odustanu od oružanih provokacija i da "stanu na put mirnog rešenja".

RT: Ruska morska pešadija se iskrcala na sirijsku obalu tokom velikih vežbi na Mediteranu  Rusija je organizovala vojne vežbe velikih razmera u Sredozemnom moru u blizini Sirije, uključujući i svoje mornaričke i vazduhoplovne snage. Vežbe su održane usred stalne eskalacije tenzija oko sirijske provincije Idlib, i pretnje SAD-a da će napasti Siriju.

Snimci koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije pokazuju kako se specijalne snage ruske mornarice opremljene najsavremenijom tehnikom i opremom iskrcavaju na obalu sirijske provincije Latakia. U vežbama su korišćeni helikopteri, brza vozila kao i oklopna vozila dok su se snage iskrcavale iz desantnih amfibijskih plovila pod podrškom desetina ruskih borbenih aviona.



Spektakularni prikaz bio je samo deo jednonedeljne vežbe, za koju se kaže da je prva takve vrste u ovom delu Mediterana. Osim pomorske pešadijske vežbe, u kojoj su vojnici ne samo pokazali svoje veštine već i praktikovali zaštitu ruskih brodova od sabotažnih aktivnosti, tokom vežbi je izvršeno i bojevo gađanje.



Više od dvadeset borbenih brodova, uključujući krstaricu "Maršal Ustinov" i tri fregate, lansirale su protivbrodske rakete, kao i krstareće rakete "kalibar". U manevrima su takođe učestvovali strateški bombarderi Tu-160 i protivpodmornički avioni Tu-142, koji su simulirali lansiranje raketa. 

 

U vežbama održanim između 1. i 8. septembra, uključivale su i uspostavljanje položaka na teritoriji pod kontrolom simuliranog neprijatelja. Ukupno je u vežbama učestvovalo 26 brodova iz svih ruskih flota, uključujući dve podmornice, kao i 34 aviona.

Ranije je portparol Kremlja objasnio da su vežbe delimično povezane sa situacijom u provinciji Idlib u Siriji.

"Idlib je leglo terorizma i ništa dobro ne može proizaći iz toga, osim ako se ne preduzme akcija", rekao je Dmitrij Peskov pred vežbe krajem avgusta, dodajući da su neke "dodatne mere bezbednosti" opravdane.


Pregled političkih i drugih vesti za 09.09. 



RT: Pentagon će predstaviti svoj plan „efikasnog rata protiv terorizma“ u Siriji - bez Rusije  Vašington ima sopstveni plan kako da se "efikasno" bori protiv terorizma u Siriji, saopštio je Pentagon, dodajući da SAD ne planiraju da sarađuju sa Moskvom po tom pitanju.

Američki vojni stratezi su pronašli ono što nazivaju "boljim i više fokusiranim načinom" za operacije protiv terorista u Idlibu, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva odbrane. Vojska SAD-a nije otkrila skoro nikakve detalje o svom planu, a u saopštenju je samo navedeno da će to uključivati "korištenje sposobnosti SAD-a da uoče teroriste - čak i u urbanim sredinama - i da ih eliminišu uz minimalne civilne žrtve".

Vašington, takođe, očigledno planira da deluje sam, bez saradnje sa drugim drugim stranama koje su prisutne na tom području. Komandant Združenog štaba SAD Džozef Dunford, "nije govorio o saradnji", navodi se u saopštenju Združenog štaba.

Danford je takođe rekao da nije razgovarao sa svojim ruskim kolegom, komandantom ruske vojske Valerijem Gerasimovim, pošto su tenzije oko sirijske provincije Idlib na severu počele da rastu, dodavši da dvojica vojnih zvaničnika takođe nisu "zakazali" razgovore u bliskoj budućnosti.

Umesto toga, američka vojska je ponovo upozorila protiv predstojeće ofanzive sirijskih snaga u pokrajini, a koja je u velikoj meri pod kontrolom ekstremista, uključujući podružnicu "Al Kaide" poznatu pod nazivom "Tahrir al Šam" (bivši Front Al Nusra). Džozef Danford je ustvrdio da će ofanziva za oslobođenje Idliba dovesti do "humanitarne katastrofe".

"Posledice velike ofanzivne u Idlibu biće gotovo sigurna patnja za veliki broj nevinih civila", dodao je Danford.

Šef Združenog štaba američke vojske takođe je kritikovao rezultate samita između lidera Rusije, Turske i Irana o Siriji, a koji je prekjuče održan u Teheranu, rekavši da je "sastanak propao" bez ikakvog detaljnijeg objašnjenja.

Turski, ruski i iranski predsednik, Redžep Taip Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani razgovarali su o situaciji u Siriji i u pokrajini Idlib, posebno u sklopu mirovnog procesa u Astani u petak. Sve tri zemlje se slažu da se pretnja radikalnih islamista u Siriji mora ukloniti, ali se razlikuje stavovi oko toga na koji način to treba postići.

Iako se Iran založio za pristup snažne ruke, Turska se suprotstavila takvoj ideji, jer se plaši da velika vojna operacija može izazvati masovni egzodus izbeglica u susedne turske regije. Na kraju, pozivane su sve oružane grupe u Idlibu da polože oružje. Međutim, i Turska i Iran su bili kritični na prisustvo SAD-a u Siriji.

Ankara je takođe bila uporna u svom suprotstavljanju eventualnoj ofanzivi protiv ekstremista u Idlibu. Turska planira da zaustavi bilo kakve "predviđene napade" u pokrajini koja je pod kontrolom ekstremista, saopštio je u subotu ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu, upozoravajući da bi svaka operacija u Idlibu mogla dovesti do "teške humanitarne tragedije".

"Naš cilj je da zaustavimo vazdušne udare [u Idlibu u Siriji]. Preduhitrićemo napade, koji bi mogli da se dese", rekao je Čavusoglu, dodajući da sukobe u pokrajini "treba zaustaviti i da celo pitanje treba biti rešeno u skladu sa sporazumom i duhom Astane".
  
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 




 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusi optužili SAD za napad fosfornim bombama u Siriji

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Sep.2018

MOSKVA - Ruska vojska priopćila je u nedjelju kako su dva američka borbena zrakoplova F-15 bacila fosforne bombe na sirijsku pokrajinu Deir al-Zor, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) zanijekale te navode...Kako prenose agencije TASS i RIA, napad se dogodio u subotu, a tvrdi se da je cilj bilo...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.