Izvor: Vostok.rs, 06.Sep.2018, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 05.09.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 05.09.


Mirovne snage UN i ruska vojna policija nastavili sa patrolama na Golanskoj visoravni s ciljem otvaranja puta koji povezuje Siriju i Izrael

Ruska vojska objavila video snimak vazušnih udara po teroristima u Idlibu  Ruska vojska je objavila video snimak udara Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije po objektima terorističke grupe "Nusra front" u sirijskoj provinciji Idlib.



Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da su dva lovca-bombardera SU-34 bombardovali skladišta terorista.

Ruska avijacija bombardovala teroriste u Idlibu  
Dva lovca-bombardera SU-34 bombardovali su skladišta terorista, gde su se nalazili dronovi i eksplozivna sredstva za njih. Ovi dronovi su se koristili za napade na rusku vazduhoplovnu bazu "Hmeimim" i gradove u unutrašnjosti - Alep i Hama, dodao je Konašenkov.

Osim toga, višenamenski avioni SU-35S precizno su uništiili skladište municije sa lakim sistemima PVO.

Svi udari Vazušno-kosmičkih snaga su izvedeni po potvđenim ciljevima terorističkih grupa daleko od sela i gradova, istakao je Konašenkov.

Konašenkov je takođe dodao, da su noć pre, ruske PVO snage u vazduhoplovnoj bazi Hmeimim uništile dva borbena drona, što je za mesec 47 uništenih dronova.

Provincija Idlib u severnoj Siriji ostaje jedini region koji kontrolišu nelegalne naoružane grupe. Ranije je stvorena zona deeskalacije sukoba.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da bi eventualna ofanziva sirijske vojske u Idlibu bila "velika humanitarna greška". Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da niko nije zainteresovan za aktivna neprijateljstva koja bi mogla rezultirati masovnim žrtvama. Ministarstvo je istaklo da će situacija oko početka operacije u Idlibu postati jasna nakon samita Rusije, Irana i Turske, koji će se održati 7. septembra.

RT: Izrael potvrdio više od 200 napada na „iranske ciljeve“ u Siriji  Izraelska vojska je priznala da je u proteklih 18 meseci izvršila više od 200 napada u Siriji, tokom kojih je, kako se tvrdi, uništeno stotine navodnih iranskih ciljeva, prenose lokalni mediji.

Optužujući Teheran za stalne pokušaje stvaranja uporišta u Siriji i potencijalnog raspoređivanja desetina hiljada vojnika, Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su na teritoriju svog suseda izvršile napade na najmanje 202 "iranska cilja". Sve u svemu, od 2017. godine na Siriju je ispaljeno oko 792 projektila, saopštila je izraelska vojska tokom specijalne pres konferencije sa vojnim dopisnicima.

Sumirajući rezultate tokom prošle godine, nakon što je načelnik Generalštaba Gadi Ajsenkot predstavio "veoma poverljiv" izveštaj političkom establišmentu o "kompetenciji i spremnosti IDF-a", vojska je naglasila da je Iran i dalje odlučan da "krijumčari oružje i uspostavi vazduhoplovne baze, kao i obaveštajne strukture" u Siriji.

IDF je takođe primetio da iranski saveznik Hezbolah, i dalje predstavlja pretnju, ali da trenutno nema sposobnosti za pokretanje preciznih napada protiv Izraela. Vojska je saopštila da je Irak važniji za Iran nego Liban, gde se izraelski glavni neprijatelj optužuje za naoružavanje šitskih milicija. IDF je takođe saopštio da je svestan činjenice da se rakete prenose iz Irana u Irak i odatle u Siriju.

Izrael retko priznaje izvršenje napada na Siriju, ali je Damask više puta optužio jevrejsku državu da krši njen suverenitet i da pomaže teroristima. Tako je i juče, sirijski PVO odgovorio na izraelski napad po ciljevima lociranim u provincijama Hama i Latakia. Tokom napada, koji je novinska agencija Sana takođe povezala sa Izraelom, poginula je jedna osoba, a najmanje četiri su ranjene.


الفيديو من منطقة #مصياف لإعتداء "صهيوني" قبل قليل..pic.twitter.com/QDXFFjwdse
— اخبار سوريا الوطن Syria (@SyriawatanNews) September 4, 2018
Ranije je Tel Aviv optužen za napade i u drugim delovima Sirije, uključujući predgrađe Damaska i na Golanskoj visoravni.

Sirija odbila vazdušni napad Izraela  Sirijska PVO je odbila napad izraelskih aviona, oborivši pet raketa, prenosi sirijska novinska agencija SANA.

"Sirijska PVO oborila je nekoliko projektila ispaljenih od strane izraelskih aviona na području Vadi al Jun u blizini Hame", prenosi agencija.

Ranije je agencija izvestila o nekoliko eksplozija u toj oblasti.


|#SONDAKİKA#Suriye

Siyonist #İsrail,Savaş uçakları #Hama batısındaki Miyassaf-Vadi Ayun yolunu vurdu... pic.twitter.com/MlXLoXAGYN
— Suriye ve Ortadoğu Haberleri (@SRveORTADOGU) September 4, 2018

Vojni izvor je televiziji preneo detalje o napadu. Prema njegovim rečima, u Tartusu i Hami napadnute su vojne mete.

Kako se navodi, kao rezultat napada, jedna osoba je poginula, a četiri su povređene.


Pregled političkih i drugih vesti za 05.09. 
 

Erdogan: Saradnja sa Rusijom u kontekstu moguće operacije sirijskih snaga u Idlibu veoma važna - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je saradnja sa Rusijom vrlo važna u kontekstu moguće operacije sirijskih vladinih snaga u provinciji Idlibu.
„Ako u Idlibu polete rakete, poginuće mnogo ljudi, pre svih izbeglice koje će krenuti ka Turskoj, spasavajući se od humanitarne katastrofe. Mi ovaj proces možemo sprečiti uz pomoć odluke koja će biti doneta kroz pregovore“, rekao je Erdogan.
 
On je izrazio i nadu da će na predstojećem sastanku šefova Rusije, Turske i Irana o Siriji 7. septembra biti „postignut rezultat kako bi se sprečile neproporcionalne akcije“ vladinih snaga.

Provinciju Idlib trenutno u velikoj meri ne kontrolišu sirijske snage, a gde se nalaze militante grupe koje vrše periodične napade na položaje sirijskih trupa.

Sirija optužila SAD da snabdevaju oružjem teroriste preko zemalja Balkana i Ukrajine - Sjedinjene Države snabdevaju oružjem teroristie preko trećih zemalja, izjavio je prvi sekretar Odjela za međunarodne odnose sirijskog ministarstva spoljnih poslova Alaa Din Said Hamdan.

"Očigledno je da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici šalju ogromne količine municije i oružja, koristeći treće zemlje, poput zemalja istočne Evrope, Ukrajine i balkanskih zemalja, kako bi opskrbile `Front An Nusra`  i `DAEŠ` ", rekao je on na konferenciji "Suprotstavljanje nelegalnoj trgovini oružja u kontekstu borbe protiv međunarodnog terorizma", prenose RIA Novosti.

Prema rečima diplomate, SAD snabdevaju oružjem i druge grupe.

"Oni deluju kroz posrednike i igraju važnu ulogu na crnom tržištu u industriji ilegalnog oružja. Stotine tona oružja je isporučeno preko jordanskih luka, da bi potom oružje došlo do juga Sirije u ruke terorista", dodao je Hamdan.

Damask je više puta optužio Vašington za podršku teroristima. Tako je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je nakon oslobođenja Istočne Gute od terorista sirijska vojska otkrila velike količine oružja isporučenih iz zapadnih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država. Damask je pozvao Vašington da "prestane da podržava teroriste i poštuje suverenitet Sirije".
Pored toga, kao što je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, ogromne količine oružje koje su SAD isporučile "izmišljenoj sirijskog opoziciji" završilo je u rukama terorističk
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

 
 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 




 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Tokom manevara u Sredozemnom moru izvršeno više od 50 vežbi

Izvor: Vostok.rs, 06.Sep.2018

Ruska vojska izvršila je više od 50 vežbi tokom manevara grupe snaga Vojno-pomorske flote i Vazdušno-kosmičkih snaga u Sredozemnom moru, a avijacija je tokom 50 vežbi obavila i 15 letova za dopunjavanje goriva, izjavio je novinarima komandant ruske mornarice Admiral Vladimir Koroljev.. "Tokom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.