Ruske baze u Siriji dostupne novinarima iz NATO zemalja

Izvor: Vostok.rs, 12.Sep.2019, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske baze u Siriji dostupne novinarima iz NATO zemalja

Ruska armija u poslednje vreme pokazuju tendenciju atipične otvorenosti za predstavnike inostranih medija, koja nije karakteristična za oružane snage kada govorimo o svetskim standardima. Govori se o koncepciji tzv. “Transparentnog rata”. Naime, Moskva je potpuno otvorila prostor za novinare iz zemalja NATO i EU, koji nesmetano prate velike vojne vežbe ruske armije, testiranja novog naoružanja, i što je najvažnije, detaljno prikazuje svoju ulogu u konfliktu u Siriji. Tom prilikom, novinari obilaze sve delove ove države koje se nalaze pod kontrolom regularne sirijske armije. Oni na licu mesta mogu da se uvere u stepen razaranja ove zemlje tokom višegodišnje bitke sa najekstremnijim oblicima internacionalnog terorizma, koje je tokom svih tih godina aktivno podržavao Zapad. Ruševine drevnih gradova i hramova, razorena infrastrukutra i velike civilne žrtve govore same za sebe. U proteklih osam godina krvavog rata gotovo da nema nijednog Sirijca a da nije izgubio nekog iz svoje porodice. Oni koji su na svojoj koži osetili pravu tragediju i karakter ovog rata, čvrsto podržavaju legitimnog predsednika Bašara al Asada i rusku armiju kao jedine faktore koji mogu da donesu mir i prosperitet u regionu. 
 
Sirijska armija oslobodila Tamanu i stvorila uslove za dublji prodor u provinciju Idlib U duhu proklamovane strategije „Transparentnog rata“ rusko Ministarstvo odbrane je omogućilo stranim novinarima da posete Siriju i da se svojim očima uvere u posledice višegodišnjeg sukoba sa terorizmom. Tom prilikom se ne provodi nikakva selekcija kada su u pitanju države iz kojih novinari mogu da dođu. Siriju jednako mogu da posete novinari koji dolaze iz zemalja koje su deo NATO pakta, baš kao i njihove kolege iz zemalja koje su prijateljski nastrojeni prema Rusiji, kao što su na primer Srbija i Kazahstan. Sve što se od njih očekuje jeste jedna vrsta nepristrasnosti i objektivnost u interpretiranju onoga što su videli na licu mesta. U poslednje vreme Kremlj je dozvolio sedmoj sili da realizuje velike novinarske ture tokom kojih se obezbeđuju višednevne posete Bliskom istoku, tačnije Siriji. Osnovna ideja ove akcije je prenošenje istine o ratu u ovoj zemlji. Novinarima koji često iz dijametralno suprotnih pozicija prate ovaj sukob, treba omogućiti da se na licu mesta uvere u njegov karakter, u cilju spoznaje realne situacije na terenu. Tako je krajem prošlog meseca u Siriju stigla prva grupa sastavljena od novinara iz zemalja NATO (Bugarska, Grčka i Italija), dok će im se uskoro pridružiti i kolege iz Srbije i Španije. Interesantno je istaći da su na prvu reportažu koju su sačinili bugarski novinari, odmah reagovali pojedini domaći rusofobni mediji i grupe koje se nalaze na društvenim mrežama, kritikujući njen sadržaj. Neosnovana medijska agresija je otišla toliko daleko da je grupa bugarskih novinara morala da se bavi pravdanjem svojih putnih troškova, umesto glavne svrhe njihovog puta, a to je što realniji prikaz stvarne situacije u Siriji. 
 
RUSKI SPECNAZ likvidirao grupu terorista u provinciji Idlib Inače novinari privatne bugarske medijske kuće BTV Igor Georgiev i Boris Pintev su nedavno imali prilike da posete Siriju. Oni su čak dobili i dozvolu da posete aktivnu zonu izvođenja protivterorističke operacije na granici provincija Hama i Idlib. Novinarima je bilo omogućeno da posete širi rejon grada Han Šejhun, kao i niz naseljenih mesta koja si tek oslobođena. Inače ovaj grad je postao poznat u aprilu 2017.godine kada je u njemu izvedena specijalna operacija koja se u teoriji modernog rata kolokvijalno naziva „False flag operation“ ili Operacija pod lažnom zastavom. Naime, tada je 89 civila iz ovog grada likvidirano nervnim bojnim otrovom Sarin, za šta je optužena sirijska armija koja nije imala nikakve veze sa tim napadom. Šta je u stvari Operacija pod lažnom zastavom? Konkretno,to je naziv za sve tajne operacije i slične aktivnosti kao što su oružani i teroristički napadi, atentati ili sabotaže koje preduzima neka država ili organizacija sa osnovnim ciljem da se isti pripiše drugoj strani, najčešće suparničkoj državi ili organizaciji u propagandne svrhe. Osnovni zadatak cele ove režirane predstave je da se u nekom sporu na svoju stranu privuče domaća ili međunarodna javnost, odnosno stvori izgovor koji ispunjava ustavne i političke kriterijume
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.