Rusija avijacijom napala Islamsku državu u Siriji

Izvor: NTV.rs, 30.Sep.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija avijacijom napala Islamsku državu u Siriji

MOSKVA – Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo danas da je počelo vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, izvestili su ruski mediji.
Mete su vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, javlja Interfaks.
Portparol ministarstva Igor Konašenkov rekao je da ruski avioni gađaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << ciljano – položaje, vozila i skladišta za koja veruju da pripadaju ekstremistima IS.
Neimenovani izvor sirijskih snaga bezbednosti izjavio je da je Rusija izvela vazdušne udare u tri sirijske provincije, naveo je AFP.
Zapadni mediji su ranije danas preneli, pozivajući se na američke zvaničnike, da Rusija je izvela prvi vazdušni udar u Siriji, u blizini Homsa.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je jedini način borbe protiv terorista u Siriji delovati preventivno i dodao da će angažovanje Rusije na Bliskom istoku obuhvatiti samo njene vazduhoplovne snage, kao i da će biti privremeno.
Govoreći na sastanku vlade, Putin je rekao da je i dalje moguće i neophodno ujediniti međunarodne napore u borbi protiv islamskih ekstremista u Siriji, preneo je Rojters.
Putin je kazao da će Rusija pomoći vojsci sirijskog predsednika Bašara al-Asada dok god njihova ofanziva protiv ekstremista traje.
Ruski predsednik je dodao da očekuje da će Asad sesti i razgovarati sa sirijskom opozicijom o političkom rešenju krize u Siriji.
On je istakao da očekuje da će sirijski predsednik biti spreman na kompromis oko budućnosti njegove zemlje.
Gornji dom ruskog parlamenta dao je ranije danas zeleno svetlo Putinovom zahtevu o angažovanju ruskih oružanih snaga u Siriji.
SAD: Rusko bombardovanje ne menja cilj koalicije
Rusko pokretanje vazdušnih udara na pobunjeničke ciljeve u Siriji, ne menja strategiju američke koalicije u borbi protiv Islamske države, saopštio je danas Stejt department.
„Koalicija, predvođena SAD, i dalje će leteti u akcijama preko Iraka i Sirije, kako je planirano, i uz podršku naše međunarodne misije urušiti i uništiti IS, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.
Objašnjavajući dramatični sled događaja, Kirbi je rekao da je ruski predstavnik u Bagdadu, jutros obavestio osoblje američke ambasade da bi ruski avioni danas mogli početi sa operacijama u Siriji i zatražio da američki avioni izbegavaju sirijski vazdušni prostor u toku te akcije.
U međuvremenu je jedan drugi američki zvaničnik rekao novinarima da SAD ne smatraju da je ta akcija u skladu sa ruskim obećanjem da će komunicirati sa američkim snagama, kako bi izbegli sličajne susrete u borbenim područjima.
Državni sekretar Džon Keri se u razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, požalio na to, dodao je zvaničnik.
Kako je naveo, Keri je preneo poruku da „mi nećemo menajti naše operacije i da je ta ruska najava u suprotnosti s njihovim naporima sprečavanja sukoba, ponavljajući da je potrebno diskusije o sprečavanju sukoba, odmah započeti.“
Tanjug 30 Septembar 2015 16:33
Foto Tanjug/S.Radovanović, ilustracija

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija napala Islamsku državu u Siriji

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2015

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je počelo vojne operacije protiv Islamske države u Siriji...Mete su vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo, navodi se u saopštenju. Portparol ministarstva Igor Konašenkov rekao je da ruski avioni gađaju ciljano - položaje,...

Nastavak na Radio 021...

"SAD uznemirene zbog ruskih udara u Siriji"

Izvor: B92, 30.Sep.2015

Zamenik američkog državnog sekretara odbrane Robert Vok rekao je da su SAD uznemirene što je Rusija počela vazdušne udare u Siriji...On je naveo da Rusija nije prethodno o tome razgovarala s vojnim zvaničnicima u Vašingtonu i ocenio je taj ruski potez "agresivnim"...Govoreći pred jednim parlamentarnim...

Nastavak na B92...

Ruski avioni gađali osam ciljeva u Siriji

Izvor: B92, 30.Sep.2015

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski avioni sproveli oko 20 letova nad Sirijom i gađali osam ciljeva, a na meti je bila Islamska država...U saopštenju se navodi da su ruski avioni uništili komandno mesto ID i operativni centar u planinskoj oblasti, javile su ruske agencije, a prenela...

Nastavak na B92...

LAVROV: Neosnovana strahovanja, gađali smo Islamsku državu

Izvor: Kurir, 01.Okt.2015, 10:07

Mete vazdušnih udara su vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo, a Rusija odbacuje tvrdnje da su gađali i druge ciljeve i da su pogođeni civili...NJUJORK - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas optužbe da su se na meti ruskih vazdušnih napada u...

Nastavak na Kurir...

Peskov: Rusija koordiniše napade sa Damaskom

Izvor: RTS, 01.Okt.2015

Rusija ciljeve u Siriji bira u dogovoru sa sirijskim oružanim snagama, kaže portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov dan nakon što je Rusija izvršila prve vazdušne napade na ciljeve Islamske države. Iz Moskve poručuju da će informisati SAD o toku operacije protiv džihadista. Neimenovani...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.