Izvor: RTS, 09.Mar.2021, 22:00

Roza iz Irana: Položaj žene u Srbiji je mnogo bolji, osećam se slobodno

U četiri Prihvatna centra u Pčinjskom okrugu trenutno ima 800 migranata iz Sirije, Iraka, Irana, Avganistana. Povodom Dana žena, u Prihvatnom centru u Vranju migrantkinjama su podeljeni pokloni i prikazana virtuelna izložba "Priča o ženi".
Roza je iz Irana u Srbiju došla pre tri godine sa porodicom. U domovini joj je najviše smetalo, kaže, što žene nemaju nikakva prava.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Položaj žena u Srbiji je mnogo bolji, od kako sam ovde osećam se slobodno, mogu da radim ono šta želim i najvažnije, pošto sam hrišćanka, mogu slobodno da se molim", priča Roza.
Migrantkinje u Prihvatnom centru su uglavnom sa porodicama, pored brige o deci, pripremaju ponekad omiljenu hranu, učestvuju u radionicama.
Povodom 8. marta podeljeni su im pokloni, marame koje su neke od njih šile na radionicama.
"Raduje me i to što smo dobile poklone. Ovde mi je lepo, slobodna sam, imamo sve uslove za život, radimo ono što volimo i niko nam ne smeta", kaže Feriba iz Irana.
U Prihvatnom centru u Vranju trenutno ima 143 migranta, polovina su žene i devojčice.
"Komesarijat za izbeglice i migracije obezbeđuje svim korisnicima smeštaj, hranu, prihvat, brigu, sva prava koja imaju. Redovno se održavaju neke aktivnosti, a najveći nam je izazov ova epidemijska situacija sa kojom se borimo. Do sada nije bilo zabeleženih slučajeva, jer smo primenili sve propisane mere", navodi Jelena Stanković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.
Migranti su aktivno uključeni i u održavanje higijene, ne samo svojih soba već i dvorišta, zajedničkog prostora. Neki od njih su i redari, a neki šiju zaštitne maske.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.