Reč poraz ne postoji u rečniku sirijske vojske

Izvor: B92, 26.Jul.2015, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Reč poraz ne postoji u rečniku sirijske vojske"

Sirijska vojska je bila prinuđena da odustane od nekih oblasti u ratu sa pobunjenicima kako bi neke druge zadržala, priznao je predsednik Sirije Bašar al Asad.

Osim toga, Asad je istakao da vojska njegove države nema dovoljno vojnika, prenosi BBC.

AFP ističe da je sirijska vojska nekada brojala 300,000 članova, ali da ima veliki broj poginulih, dezertera i onih koji su izbegli vojnu službu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Od početka sukoba 2011. godine poginulo je više od 80.000 vojnika i pripadnika milicije koji podržavaju vladine snage.

Sirijska vojska je početkom jula započela sa mobilizacijom zbog nedostatka ljudstva, međutim, prema podacima sirijske Opservatorije za ljudska prava, najmanje 70,000 ljudi je izbeglo vojnu službu.

Međutim, sirijski predsednik je odlučio da amnestira one koji su izbegli mobilizaciju i dezertere.

Asad je istakao da vojska nema dovoljno ljudstva da brani čitavu zemlju, naročito dok pobunjenici dobijaju sve veću pomoć iz inostranstva, misleći na Saudijsku Arabiju, Tursku i Katar.

„Ponekad, u nekim situacijama, prisiljeni smo da odustanemo od nekih oblasti i prebacimo te snage u druge regione koje želimo da zadržimo. Moramo da definišemo važne delove zemlje koje će vojska držati kako se ne bi dozvolio kolaps ostalih regiona“, rekao je Asad u televizijskom obraćanju u Damasku.

Dopisnik BBC-ja iz susednog Libana ističe da je poslednjih meseci bilo očigledno da sirijska vlada samo želi da odbrani određene ključne oblasti i da ne čini sve što je u njenoj moći da druge odbrani.

Asad navodi da je vojska može da obrani ključne oblasti u kojima se konsoliduje – Damask, Homs, Hamu i obalu.

Međutim, drugi veliki gradovi poput Alepa na severu i Daru na jugu mogu biti pod znakom pitanja, ističe dopisnik BBC-ja.

Međutim, Asad i pored toga nastavlja borbu i odbacuje svaku mogućnost za pregovorima.

„Reč poraz ne postoji u rečniku sirijske vojske. Oduprećemo se i pobediti“, zaključio je Asad.

Do sada je u sukobima u Sirisji život izgubilo više od 230,000 ljudi, a milioni su raseljeni iz svojih domova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Asad: Sirijska vojska morala da prepusti deo teritorije

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jul.2015

Sirijska vojska je bila primorana da prepusti neka područja kako bi zadržala druga u ratu protiv pobunjenika, koji je sada ušao u petu godinu, priznao je sirijski predsednik Bašar al Asad..."Nekad, u nekim okolnostima, primorani smo da odustanemo od (nekih) područja i da pomerimo snage u područja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.