RT: Vojska SAD optužila RT za „smešne dezinformacije“ o Siriji, ali ne i UN ili En-Bi-Si

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2018, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Vojska SAD optužila RT za „smešne dezinformacije“ o Siriji, ali ne i UN ili En-Bi-Si

Izvor: Vostok / RT

Pukovnik američke armije optužio je RT za "smešne dezinformacije" o saopštenjima ruske vlade da "Islamska država" deluje u zoni pod kontrolom SAD-a u Siriji, uprkos tome što su i UN i En-Bi-Si saopštili isto.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je saopštila u četvrtak novinarima da je Moskva dobila informacije da su naoružani pripadnici "Islamske države" i "Al Kaide" pronašli utočište u izbegličkom kampu Rukban, koji se nalazi u jugozapadnom regionu Sirije - Al Tanfu, te da SAD znaju da su teroristi tamo.


Don't be distracted by ridiculous misinformation from @RT_com. The #Coalition is focused on #defeatISIS mission & we continue to work with @MaghaweirThowra to secure the #AlTanf region in southern #Syria. @CJTFOIR @oirdcomss https://t.co/8vcbh82CVD
— OIR Spokesman (@OIRSpox) August 26, 2018
Pukovnik Šon Rajan, portparol operacije "Nepokolebljiva rešenost" koalicije SAD protiv terorista, istupio je na još jednom bojnom polju koje je stvarno važno - tviteru. On je optužio RT za "smešne dezinformacije". Nije sasvim jasno na koji je deo izveštaja mislio da je dezinformacija - činjenica da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da teroristi deluju u Rukbanu ili da SAD znaju sve o tome.



Ako ima problem sa informacijama koje dolaze iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, onda bi trebao uputiti svoje prigovore prema njima. Uopšte je prihvaćeno u svetu novinarstva da citiranje izjave vladinog zvaničnika nije "dezinformacija", odnosno, zapravo se samo saopštava vest. Pokušaji da se podriju izveštaji u dobroj veri su zapravo "dezinformacija".

Bilo bi zabrinjavajuće ako pukovnik Rajan kaže da SAD zapravo ne znaju ništa o teroristima koji deluju u izbegličkom logoru Rukban i oko njega, jer bi to učinilo američku vojsku jedinom organizacijom u regionu koja to nije primetila. To je još više zabrinjavajuće kada smatrate da je cilj Sjedinjenih Američkih Država da budu u Siriji kako bi se borile protiv terorista "Islamske države".
 
Za dobrobit pukovnika Rajana, ovde je nekoliko ljudi koji su primetili blago rečeno, terorističke grupe, koje se, čini se povezuju ispod njihovog nosa.

Bili Nejli iz "En-Bi-Sija dobio je pristup u području oko logora Rukban, ali je saopštio da je njegov jordanski helikopterski pilot odbio da leti nad njim "iz straha da će ih srušiti pripadnici `Islamske države` iz logora".

Izveštaj En-Bi-Sija nastavlja citirati komandanta jordanske vojske u tom području, kako kaže da "militanti imaju čitave sisteme oružja - mala oružja, raketne bacače i PVO naoružanje".

Brigadni general Sami Kafavin opisuje kako militanti "smatraju logor za sigurno utočište. Smatramo da je to neposredna pretnja".


Jordan je američki saveznik u poslednjem trenutku proveravanja, a možda bi pukovnik Rajan trebao da nekoga pozove gore.

Ranije ovog meseca UN je nazvao izbeglički logor Rukban zrelim žarištem za ponovno pojavljivanje "Islamske države". Radi pukovnika Rajana, on može pronaći izveštaj UN-a ovde.


Kamp je blizu jordanske granice koja je zatvorena zbog stalne terorističke aktivnosti. Ne treba biti genije da bi se utvrdilo da teroristi koji deluju u ovako udaljenom regionu mogu videti neke mogućnosti u obližnjem logoru od 80.000 očajnih ljudi.

Dakle, šta se stvarno dešava ovde? Kada postoji izveštaj RT-a brendiranog dezinformacijama od strane američkog pukovnika koji je odgovoran za manje transparentne operacije u udaljenom delu Sirije, čitaoci mogu biti posavetovani da vrlo pažljivo pročitaju sadržaj tog izveštaja i buduće izveštaje. Saopštenja vojnih lidera nisu poznata po tome što su otvorena sa informacijama. Međutim, lepo je videti da pukovnik Rajan dobija neke vesti iz RT-a.

Javno kritikovanje medija kao što je RT nema nikakve veze sa isticanjem dezinformacija, ali ima veze sa svim što se tiče podrivanja različitih izvora informacija koje ne pevaju istu pesmu.

RT je pisao pukovniku Rajanu u pokušaju da pojasni svoje komentare, ali još nije stigao odgovor. Ne može se isključiti da nije primetio poruku u elektronskoj pošti.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut



Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.