RT: U američkom napadu u Siriji po Bajdenovom naređenju uništeno „više objekata milicije koju podržava Iran“ - Pentagon

Izvor: Vostok.rs, 26.Feb.2021, 09:02

RT: U američkom napadu u Siriji po Bajdenovom naređenju uništeno „više objekata milicije koju podržava Iran“ - Pentagon

SAD su gađale miliciju koju podržava Iran u Siriji, potvrdio je Pentagon, dodajući da je vazdušne napade odobrio američki predsjednik Džo Bajden i da su odgovor na raketne napade na američke baze u Iraku. "Po naređenju predsednika Bajdena, američke vojne snage ranije noćas su izvele vazdušne napade na infrastrukturu koju koriste iranske militantne grupe u istočnoj Siriji", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi. Napad se dogodio u četvrtak oko 18 sati po istočnom vremenu.
Statement from @PentagonPresSec on airstrikes conducted tonight by U.S. military forces against infrastructure utilized by Iranian-backed militant groups in eastern Syria. pic.twitter.com/dMdsMmpuAO
— Brett McGurk (@brett_mcgurk) February 26, 2021  
Kirbi je ponovio ranije izveštaje medija da je bombardovanje sirijske teritorije predstavljalo osvetu za „nedavne napade na američko i koaliciono osoblje u Iraku“. Dalje je naveo da su napadi bili usmereni na "ublažavanje tenzija" na Bliskom Istoku.
"Istovremeno, ponašali smo se smišljeno kako bi deeskalirali ukupnu situaciju i u istočnoj Siriji i u Iraku."
  Takođe je dodao da su napadi naneli ozbiljnu štetu infrastrukturi „brojnih militantnih grupa koje podržava Iran, uključujući Kait’ib Hezbollah i Kait’ib Said al Šuhad”, napominjući da je uništeno „više objekata”. Nepotvrđeni izveštaji iz Sirije govore o eksplozijama u blizini Al Bukamala, grada u provinciji Deir ez Zor u blizini granice sa Irakom. Izveštaji o vazdušnim napadima usledili su nakon niza raketnih napada na Zelenu zonu u Bagdadu, vazdušnu bazu Balad i međunarodni aerodrom Erbil u Iraku tokom protekle dve nedelje. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost, a Pentagon zvanično nije nikoga optužio. Ovo nije prvi put da SAD krive Iran za napade na američke trupe i dobavljače u susednom Iraku. Nakon što je jedan vojnik pogunio, Trampova administracija gađala je miliciju Kataib Hezbolah i druge jedinice, što je kulminiralo atentatom bespilotnim letelicama na generala Kasema Sulejmanija, komandanta snaga "Kuds" Islamske revolucionarne garde Irana u januaru 2020. godine. Bajden je i sam predvodio hor demokrata koji su u to vreme osudili potez predsednika Donalda Trampa, rekavši da je „bacio štapić dinamita u sanduk“. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je napad na Sulejmanija rizikovao "provociranje dalje opasne eskalacije nasilja" i da je preduzet bez odobrenja Kongresa. Izvor: Vostok / RT
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BAJDEN NAREDIO VAZDUŠNI UDAR Napadnuti objekti proiranske milicije u Siriji, ima mrtvih

Izvor: Blic, 26.Feb.2021

Američki predsjednik Džozef Bajden naredio je udare iz vazduha na istoku Sirije na infrastrukturu milicije koju podržava Iran, saopšteno je iz Pentagona.

Nastavak na Blic...

OGLASIO SE VRH SAD POSLE NAPADA NA SIRIJU: Bajden je poslao poruku američkim protivnicima, on štiti Amerikance!

Izvor: Kurir, 26.Feb.2021

Tokom napad američkih vazdušnih snaga na Siriju uništeno je devet objekata, a delimično su uništena dva, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi. Kako je dodao, ciljevi su birani oprezno i precizno a tako su izvedeni i napadi.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.