Izvor: Vostok.rs, 12.Sep.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Šojgu razgovarao sa Asadom o vojnim operacijama u Siriji

Izvor: Vostok, RT

Ruski ministar odbrane Sergej Šjogu razgovarao je sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom tokom posete Damasku. Dve strane su razgovarale o vojnoj saradnji i zajedničkim akcijama protiv džihadista u Siriji.

"Tokom sastanka, dve strane su razgovarale o vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji između Rusije i Sirije s obzirom na uspešne operacije trupa sirijske vojske podržane od strane ruskih vazdušnih snaga u cilju pobede nad "Islamskom državom", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Ruski ministar odbrane i sirijski predsednik takođe su se dotakli pitanja koja se odnose na opštu stabilizaciju situacije u Siriji, kao i na funkcionisanje zona bezbednosti i pružanje humanitarne pomoći sirijskom narodu.

Radno putovanje ministra Šojgua u Siriju bilo je po naređenju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Poseta dolazi samo nekoliko dana nakon što je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da sirijska vojska kontroliše oko 85 posto teritorije koju su zauzeli teroristi.

General-pukovnik Aleksandr Lapin, komandant ruskih snaga u Siriji, rekao je novinarima u vazdušnoj bazi Hmeimim da će snage u Siriji morati osloboditi preostalih 15 odsto, oko 27.000 kvadratnih kilometara.

U međuvremenu, sirijske snage nastavljaju sa dejstvima u cilju potpunog oslobađanja istočnog sirijskog grada Deir ez Zora od terorista. Blokada Deir ez Zora je prekinuta 5. septembra od strane sirijskih snaga nakon tri godine opsade.
Rusija pruža pomoć sirijskoj vojsci od 2015. godine, a uz podršku Rusije, sirijska vojska oslobodila je Hamu, Homs, Latakiu, Palmiru i Alepo od terorista.
U martu 2016. godine, predsednik Putin naredio je delimično povlačenje ruskih snaga jer su postignuti svi određeni ciljevi. Međutim, grupa ruskih vojnih aviona ostala je u bazi Hmeimim i nastavlja da pruža podršku sirijskim snagama udarima po terorističkim ciljevima.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 12.09.

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2017, 09:21

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 12.09.. . Stanje na frontu - .. . . Pregled...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.