RT: Skrivanje tragova? Američke snage bombardovale sopstvenu bazu u Siriji nakon povlačenja

Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2019, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Skrivanje tragova? Američke snage bombardovale sopstvenu bazu u Siriji nakon povlačenja

Glavna američka baza na severu Sirije uništena je vazdušnim napadom nakon što su se snage povukle, verovatno, kako bi se sprečili kompromitujući video snimci napuštenog objekta nakon što bi ga zauzele sirijske snage. Fabrika cementa "Lafarž" kod Kobanija bila je mesto zajedničke američko-francuske baze, koja je u sredu napuštena kao deo opšteg povlačenja naređenog od strane američkog predsednika Donalda Trampa. Lokalni izvori su naveli da je objekat u Karabašaku bombardovan nedugo nakon povlačenja. Američki zvaničnici potvrdili su bombardovanje u sredu veče, saopštivši da je ono bilo prethodno planirano i namenjeno "sprečavanju korišćenja centra koalicije za operacije od strane spoljnih snaga".
#BREAKING US official tells me US forces conducted air strike targeting Lafarge factory near Kobani to prevent the coalition operation center from being utilized by outside forces #Syria #Turkey No coalition personnel were there & coalition equipment had departed
— Carla Babb (@CarlaBabbVOA) October 16, 2019 Kako su zvaničnici saopštili, u napadu je uništena preostala municija i vozila u bazi, te da nije bilo povređenih. Kurdske snage kao saveznici SAD-a, koje su kontrolisale to područje od oslobađanja od terorista "Islamske države" ranije su odbile da se reintegrišu u Siriju, potpomognute insistiranjem Vašingtona na promeni režima u Damasku. Međutim, nakon napada militanata sa severa koje podržava Turska, kurdske snage su sklopile sporazum sa sirijskom vladom. U utorak je ekipa RT-a koja je pratila sirijske snage u Manbidžu snimila tamošnju napuštenu američku bazu.
Napuštena američka vojna baza u blizini Manbidža, foto: © RT   Izgleda da je vazdušni napad u sredu kod Kobanija bio usmeren na izbegavanje otkrivanja tajni, ma kakve bile, te da padne u ruke bilo Turaka, bilo sirijske vojske. Napuštena američka vojna baza u blizini Manbidža, foto: © RT U međuvremenu, nastavlja se turska vojna operacija "Mirno proleće". Uprkos pretnjama američkim sankcijama i osudama drugih članica NATO-a, Ankara i dalje insistira na stvaranju „bezbednosne zone“ dužine 20 kilometara duž sirijsko-turske granice kako bi sprečila aktivnosti kurdskih snaga, koje je proglasila teroristima. Napuštena američka vojna baza u blizini Manbidža, foto: © RT Izvor: Vostok / RT Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.