RT: London obustavio izvoz oružja Ankari koje bi se moglo koristiti u vojnim operacijama protiv Kurda u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2019, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: London obustavio izvoz oružja Ankari koje bi se moglo koristiti u vojnim operacijama protiv Kurda u Siriji

Vlada britanskog premijera Borisa Džonsona je obustavila izdavanje dozvola za izvoz oružja u Tursku za bilo koju tehniku koja bi mogla da se koristi u vojnim operacijama protiv kurdskih snaga na severu Sirije. Suspenzija je usledila nakon što su to učinile Nemačka, Francuska i Finska, a koje su saopštile u ponedeljak da obustavljaju prodaju oružja vladi turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana. Turski vojni upad u Siriju ušao je danas u sedmi dan. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab je obraćajući se zastupnicima u Predstavničkom domu u utorak, otkrio da će vlada prestati da izdaje dozvole za izvoz oružja Turskoj, drugoj članici NATO, dok "bude trajala revizija". "Neće više biti odobravanja izvoznih dozvola za Tursku za stvari koje se mogu koristi u vojnim operacijama."
  Erdogan se obavezao da će nastaviti sa svojim vojnim operacijama, uprkos međunarodnoj osudi. Turske snage su od utorka ujutro „oslobodile oko hiljadu kvadratnih kilometara od okupacije separatističke terorističke grupe“, rekao je Erdogan na sastanku Turskog saveta u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu. Erdogan je mislio na kurdske snage, koje Ankara doživljava kao proširenje PKK-a, militantne i političke organizacije sa sedištem u Turskoj. Vojna operacija Turske počela je nekoliko dana nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da povuče američke snage koje su bile sa kurdskim snagama - potez koji su njegovi kritičari osudili kao "izdaju" sirijskih Kurda. Tramp je rekao da je takav potez potreban za "okončanje beskonačnog rata". Izvor: Vostok / RT Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.