RT: Dejstvo raketama „Kinžal“ i „Kalibar“ tokom vežbe u Crnom moru

Izvor: Vostok.rs, 10.Jan.2020, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Dejstvo raketama „Kinžal“ i „Kalibar“ tokom vežbe u Crnom moru

Više od 30 ratnih brodova i 40 letelica učestvovalo je u velikoj vežbi Crnomorske i Severne flote u Crnom moru, što je bila prilika da se vide neki od najnovijih sistema oružja u akciji. Krstareće rakete "Kalibar" lansirane su sa dve vrste platformi. Prvo su lansirane sa fregate "Admiral Grigorovič" i raketnog broda "Orehovo-Zuevo", a potom sa podmornice "Kopino". Rakete "Kalibar" već su korištene u stvarnoj borbi tokom ruske antiterorističke operacije u Siriji, a gde je i dokazana njihova efikasnost.

Nakon toga pojavio se dvojac borbenih aviona MiG-31K kako bi testirao hiperzvučne rakete "Kinžal". Projektil je jedan od nekoliko hipersoničnih sistema koji su pripremljeni za vojsku zajedno sa sistemom "Avangard" koji je stavljen u službu, kao i raketa "Cirkon", razvijena za mornaricu. Za ove sisteme oružja se navodi da mogu savladati bilo koje postojeće PVO sisteme, leteći nekoliko puta brže od brzine zvuka i neprestanim manevrisanjem. Brodovi Crnomorske flote "Ivanovec" i "Naberežnie Čelni" ispalili su protibrodske rakete P-270 "Moskit", dok su obalni raketni sistemi "Utios" uništili ciljeve koji su imitirali neprijateljska plovila. U vežbi su učestvovali i višenamenski borbeni avioni Su-30SM, bombarderi Su-24M i strateški bombarderi Tu-95. Predsednik Vladimir Putin posmatrao je vežbu sa raketne krstarice "Maršal Ustinov" Severne flote. Komandant ruske mornarice Nikolaj Jevmenov izvestio je predsednika da su ispunjeni svi ciljevi vežbe. "Tehnika je dokazala svoju pouzdanost, te su isprobani novi oblici njene upotrebe, a posade su takođe pokazale svoju profesionalnost." Putin je rekao da će udeo potpuno nove tehnike u ruskoj mornarici uskoro dostići 70 procenata i da bi ga trebalo zadržati na tom nivou, kako bi "naša zemlja mogla da zadrži i ojača pozicije jedne od vodećih pomorskih sila". Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.