RT: Američki vazdušni napadi jačaju i šire terorističke aktivnosti u regionu - Iran

Izvor: Vostok.rs, 28.Feb.2021, 09:44

RT: Američki vazdušni napadi jačaju i šire terorističke aktivnosti u regionu - Iran

Nedavni američki vazdušni napadi na milicije u Siriji koje podržava Iran, pokazali su da Vašington pokušava da oživi terorizam u regionu i podrži danas razbijenu "Islamsku državu" (Daeš), rekao je visoki iranski zvaničnik. Vazdušni napad na milicije stacionirane na sirijskoj granici s Irakom, koje je ranije ove sedmice naredio američki predsednik Džo Bajden, oštro je kritikovao sekretar Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Irana, Ali Šamhani. „Nedavna američka akcija jača i proširuje aktivnosti terorističkog Daeša u regionu“, izjavio je Šamhani tokom susreta sa iračkim ministrom spoljnih poslova Fuadom Huseinom, što je druga poseta iranskog diplomate susednoj zemlji ovog meseca.
„Napad na snage antiterorističkog otpora početak je nove runde organizovanog terorizma“, dodao je zvaničnik, obećavajući da će se „suprotstaviti američkom planu za oživljavanje terorizma u regionu“. Šamhani nije objasnio kako tačno Teheran to planira da uradi. Vazdušni napadi na sirijskoj strani iračko-sirijske granice dogodili su se u provinciji Deir ez Zor u četvrtak veče. Napad je ciljao logore paravojnih grupa koje podržava Iran. Iako nisu objavljene zvanične brojke, poginuo je najmanje jedan borac, a četvorica su ranjena. Očigledno napad nije bio planiran da nanese veću štetu. Upitan o svrsi napada i poruci koju šalje Iranu, Bajden je rekao da je to samo upozorenje. „Ne možete delovati nekažnjeno. Pazite šta radite”, rekao je Bajden novinarima. Sirijska vlada je napad okarakterisala kao čin otvorene agresije na zemlju. „Sirijska Arapska Republika najoštrije osuđuje američku agresiju na njen suverenitet“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Sirije, nazivajući udare činom „kukavičke agresije“ i „flagrantnim kršenjem pravila međunarodnog prava i Povelje UN-a“. Izvor: Vostok / RT
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.