Pompeo upozorava Teheran

Izvor: RTS, 30.Dec.2019, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo upozorava Teheran

U američkim vazdušnim udarima na milicije u Iraku i Siriji, koje podržava Iran, ubijeno je i ranjeno više desetina ljudi. Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je Teheran da će Amerika uzvratiti ako životi Amerikanaca budu ugroženi. Vazdušni udari su odgovor na ubistvo jednog američkog preduzimača u raketnom napadu na vojnu bazu Kirkuk prošlog petka. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mete su bile skladišta naoružanja, komandni i kontrolni centri, a kako su saopštili američki zvaničnici akcija je bila uspešna.

Samo u Iraku ubijeno je 25 boraca iz milicije Kataib Hezbolah, a više od 50 ranjeno - tu grupu SAD smatraju terorističkom organizacijom.
"Preduzeli smo odlučan odgovor kojim smo jasno stavili do znanja da nećemo trpeti da Iran preduzima akcije kojima se životi Amerikanaca dovode u opanost. Nastavljamo da pozivamo Iran da se odgovorno ponaša", rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo. 
Iz Teherana je stigla osuda takve akcije.
"Američku vojnu agresiju na iračko tlo i na iračke snage snažno osuđujemo kao jasan primer terorizma", rekao je Abas Musavi, portparol MIP-a.
Američki vojni izvori rekli su da su u akciji učestvovali bombarderi "Ef-15" i da je pogođeno pet meta milicije Kataib Hezbolah, tri na zapadu Iraka i dve na istoku Sirije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.