Podignuta optužnica protiv državljanina BiH, delovao u sastavu ID

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 11:56

Podignuta optužnica protiv državljanina BiH, delovao u sastavu ID

Tužilac za terorizam Tužilaštva BiH iz Odsjeka podigao je optužnicu protiv M. D. (1974) iz Jajca koji se tereti da je učestvovao na ratištima u Siriji i Iraku u okviru formacija koje su delovale u sastavu Islamske države.
Optuženi se tereti da je tokom 2014. godine zajedno sa svojom suprugom napustio područje Austrije, otputovao u Tursku, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gde se pridružio paravojnim formacijama koje su delovale u okviru struktura ID.

Kako je rečeno iz Tužilaštva BiH, istragom je utvrđeno da je optuženi učestvovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, sa ciljem formiranja kalifata tzv. Islamske države na prostoru dve ratom zahvaćene države.
"Nakon poraza stuktura ID, optuženi je početkom 2019. godine zarobljen od strane pripadnika kurdskih snaga na području Sirije, te krajem 2019. godine izručen u BiH, gde je lišen slobode i nalazi se u pritvoru", kažu iz Tužilaštva.
Optuženi se tereti da je počinio krivično delo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH.
Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICE PROTIV TERORISTA: Pridružili se Islamskoj državi, pa harali po Siriji (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2020

Dunić je tokom 2014. sa svojom suprugom napustio Austriju, u kojoj je tada živio, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu...Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv Muharema Dunića (46), koja ga tereti da se borio u redovima terorističke organizacije Islamske...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.