Počela vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2017, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o Siriji

Savet bezbednosti UN počeo je danas vanrednu sednicu posvećenu napadu u Siriji u kojem su poginule 72 osobe, među kojima 20 dece, za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem.

Rusija je pre početka sednice ocenila neprihvatljivim nacrt rezolucije koji su predstavile SAD, Francuska i Velika Britanija u kojem se osuđuje napada.

"Tekst koji je predstavljen kategorički je neprihvatljiv", rekla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Zaharova i dodala da se u tekstu unapred "određuje krivac".

Francuski predsednik Fransoa Oland je zatražio sankcije protiv sirijskih vlasti, dok je njegov ambasador pri UN Fransoa Delatr na početku sednice rekao da je su u Siriji "počinjeni ratni zločini velikih razmera, ratni zločini uz upotrebu hemijskog oružja".

Britanski ambasador Metju Rajkroft je rekao da ako Rusija uloži veto na rezoluciju to znači "da želi da brani ono što je neodbranjivo".

Zapadne zemlje i pobunjenici optužuju vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada za napad, dok Asad demantuje da je u napadu korišćeno hemijsko oružje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su avioni sirijskih vlasti pogodile "veliko skladište pobunjenika kod Han Šeikuna" u kojem su se nalazile otrovne supstance.

Ministarstvo nije navelo da li je sirijska vojska znala za prisustvo tih supstanci pre napada.

U napadu je povređeno 160 osoba, a lekari na licu mesta su rekli da su simptomi slični simptomima izlaganja nekim otrovnim supstancama. Povređeni imaju proširene zenice i vrlo jake mučnine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Burno na sednici SB: Mađusobne optužbe, Hejli krivi Ruse

Izvor: B92, 05.Apr.2017

Savet bezbednosti UN počeo je vanrednu sednicu posvećenu napadu u Siriji u kojem su poginule 72 osobe, za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem...Rusija je pre početka sednice kao neprihvatljiv okarakterisala nacrt rezolucije, koji su predstavile SAD, Francuska i Velika Britanija, u kojem...

Nastavak na B92...

Savet bezbednosti UN odložio usvajanje rezolucije o Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Apr.2017, 08:10

Savet bezbednosti UN, koji je u sredu održao hitnu sednicu o napadu u Siriji za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, odložio je usvajanje rezolucije o osudi napada jer se Rusija ne slaže s tekstom rezolucije...Diplomatski izvori u UN saopštili su da se tokom dana očekuje usvajanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.