Pentagon: Upozorili smo Rusiju da je njihovo ponašanje u Siriji opasno i neprihvatljivo

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2020, 09:31

Pentagon: Upozorili smo Rusiju da je njihovo ponašanje u Siriji opasno i neprihvatljivo

Zvaničnici Pentagona prokomentarisali su nedavni incident u Siriji kada je povređeno nekoliko američkih vojnika rekavši da su „upozorili Rusiju da je Amerika spremna da na sve načine odbrani svoju vojsku“.
„Upozorili smo Rusiju da je njihovo ponašanje opasno i neprihvatljivo. Očekujemo da se uskoro vratimo na poštovanje mehanizma sprečavanja potencijalnih konflikta u Siriji i ostavljamo za sobom pravo da energično branimo našu vojsku svaki put kada njihova bezbednost bude ugrožena“, navodi se u saopštenju. Prema rečima portparola Pentagona Džonatana Hofmana, ruska vojska je navodno prekršila sporazum o sprečavanju konflikta u Siriji i nanela telesne povrede američkim vojnicima „namernim, provokacionim i agresivnim ponašanjem“. Istovremeno, Hofman je pohvalio američke vojnike zbog toga što su "pokazali profesionalizam i suzdržanost". Prethodno je Savet za nacionalnu bezbednost SAD optužio ruske vojnike da su navodno izazvali incident u Siriji u kojem su nastradali Amerikanci tvrdeći da se rusko vozilo zabilo u oklopni transporter koalicije. Kako je tad navedeno, „tako nesigurno i neprofesionalno ponašanje predstavlja kršenje pravila sprečavanja izazivanja konflikta o čemu su se dogovorili SAD i Rusija u decembru 2018. godine“. Rusija je, međutim, odbacila te optužbe saopštivši da su Amerikanci bili ti koji su pokušali da blokiraju rusku patrolu da izvrši svoje dužnosti, te je ona morala da preduzme „neophodne mere“.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.