Ovo su najmiroljubivije zemlje na svetu

Izvor: B92, 17.Avg.2014, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su najmiroljubivije zemlje na svetu

Uz krizu u Gazi, uspon islamističkih militanata u Iraku i Siriji i događanja u Ukrajini ponekad se čini kao da čitav svet ratuje, piše Independent. A stvari bi se mogle dodatno pogoršati. Institut za ekonomiju i mir sproveo je studiju koja je pokazala da od 162 obuhvaćene zemlje, samo njih 11 nije uključeno u sukob bilo koje vrste.

Još gore - na svetu je od 2007. godine svake godine sve manje mirno. To je potpuno suprotno trendu odstupanja od sukoba nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završetka Drugog svetskog rata.

Ako želite da živite u potpuno mirnoj zemlji izbor je mršav

Postoje zemlje koje nisu uključene u međunarodne sukobe, ali ih razaraju interni sukobi. S druge strane Velika Britanija je primer zemlje koja je relativno slobodna od unutrašnjih sukoba, ali uključivanje u bitke poput one u Avganistanu smestilo ju je na prilično loše 47. mesto na Globalnom indeksu mira.

Pred onima koji žele da žive u potpuno mirnoj zemlji je mršav izbor - samo je 11 zemalja koje su postigle najniže rezulate za sve oblike sukoba , a to su Švajcarska, Japan, Katar, Mauricijus, Urugvaj, Čile, Bocvana, Kostarika, Vijetnam, Panama i Brazil. Tako barem tvrdi studija IEP instituta uz naglasak da čak ni te zemlje nisu u potpunosti izuzete od problema koji bi mogli dovesti do sukoba.

Recimo, u Brazilu i Kostariki nivo unutrašnjeg sukoba možda je najniži moguć, ali su zabrinjavajuće visoki pristup civila oružju i verovjatnost nasilnih demonstracija. Švajcarska je već slavna po izbjegavanju spoljnih sukoba i ima nizak nivo unutrašnjih problema bilo koje vrste, međutim velik broj bodova u ukupnom indeksu gubi zbog ogromne stope izvoza oružja.

Situacija je zapravo gora od one u studiji

Podaci na temelju kojeg su zemlje smeštene na Globalni indeks mira su oni mereni do kraja prošle godine, što znači da je situacija sada gora nego što to sugeriše studija. Kao primer se može istaći Brazil koji bi 2015. mogao nestati s liste 11 zemalja zbog brojnih demonstracija podstaknutih Svetskim fudbalskim prvenstvom.

Direktorka IEP-a, Kamila Šipa za list “Independent” je objasnila da su velike ekonomske krize i Arapsko proleće povećali rizik od ulaska u sukob. Dodala je i da je u poslednjih godinu dana zabeležen porast terorističkih aktivnosti, ponovo se probudio sukob u Gazi, a još uvek nema rešenja za krize u Siriji i Iraku. Tu je i Ukrajina u kojoj su se građanski nemiri pretvorili u oružanu pobunu. Došlo je i do povećanja nasilja u Južnom Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo.

Sirija je zamenila Afganistan na mestu najmanje mirne zemlje na svetu, a detaljne rezultate možete videti ovde.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovo-su-najmiroljubivije-zemlje-na-svetu

Izvor: medio.rs, 17.Avg.2014

Uz krizu u Gazi, uspon islamističkih militanata u Iraku i Siriji i događanja u Ukrajini ponekad se čini kao da čitav svet ratuje, piše Independent. A stvari bi se mogle dodatno pogoršati. Institut za ekonomiju i mir sproveo je studiju koja je pokazala da od 162 obuhvaćene zemlje, samo njih 11...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.