Odgovor Rusije Izraelu zbog obaranja aviona: S-300 Siriji u roku od dve nedelje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2018, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor Rusije Izraelu zbog obaranja aviona: S-300 Siriji u roku od dve nedelje

Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

"Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne odbrane S-300 u roku od dve nedelje. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko vazdušnih meta", rekao je on.

Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mere za poboljšanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednosti ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra vazdušne snage Izraela.

On je naglasio da je Rusija 2013. godine na zahtev izraelske strane, obustavila isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a za koji su pripadnici sirijske vojske obučeni.

"Danas se situacija promenila. I to ne našom krivicom", kazao je on.

Šojgu je kazao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdušne odbrane.

Ruski ministar je objasnio okolnosti rušenja ruskog aviona Il-20 u Siriji.

"Izraelske posade, savršeno znajući situaciju u vazduhu, prikrile su se ruskim avionima, što je dovelo do njegovog obaranja i pogibije 15 naših vojnika. Ovo nas je primoralo da kao odgovor preduzmemo adekvatne mere kako bi se povećala bezbednost ruskih vojnika koji obavljaju zadatke borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji", naveo je on.

Osim toga, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove PVO.

"To će omogućiti centralizovano upravljanje svim snagama i sredstvima protivvazdušne odbrane u Siriji, praćenje vazdušne situacije i operativni prenos ciljnih oznaka. Najvažnije je da će biti garantovana identifikacija svih ruskih aviona od strane sirijskih sredstava protivvazdušne odbrane", naglasio je Šojgu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija poslala S-300 da zaštiti svoju vojsku

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2018

"Odluka Rusije da opremi Siriju sa raketnim sistemom S-300 ima za cilj da poveća bezbednost ruske vojske", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov...On je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o odnosima Rusije sa Izraelom, rekao da ta odluka nije usmerena protiv ijedne treće...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.