Najneobičnija oružja koja su ruske trupe zaplenile u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 17.Nov.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najneobičnija oružja koja su ruske trupe zaplenile u Siriji

Među naoružanjem koje su koristili militanti tzv. „Islamske države“, mogu se naći najegzotičniji primerci: od nemačkih jurišnih pušaka StG 44 iz Drugog svetskog rata, do ukradenih modernih kineskih ručnih sistema PVO. Terorističke organizacije pribavljaju oružje bilo na crnom tržištu, bilo otimanjem u zemljama trećeg sveta. U moskovskom Parku patriota, ruska vojska je čak krajem ove godine otvorila izložbu najneobičnijih primeraka zaplenjenog oružja tokom borbi u Siriji „Britanac“ u redovima ISIL-a
 
Vitalij Belousov/Sputnik Tokom borbi u provinciji Latakija u novembru 2015, sirijske snage su, podržane ruskom vojskom, došle licem u lice sa tenkom neobične siluete koja je bila upadljivo drugačija od svih starih sovjetskih „teškaša“ koji su činili jezgro oklopne tehnike militanata.
Nakon niza okršaja i teške bitke u kojoj su vladine snage odnele pobedu, vojska je odlučila da prouči neobično čudovište. Ispostavilo se da je to bio stari britanski tenk „Centurion MK3“, napravljen početkom 1950-ih. Najneverovatnije je što su Britanci dizajnirali ovaj tenk tokom Drugog svetskog rata – kome bi palo na pamet da će se sedamdeset godina kasnije on boriti na Bliskom istoku?
Ovo vozilo, opremljeno topom kalibra 83,8 mm, je bilo deo isporuke od 700 komada. Provelo je čitavu svoju „vojnu karijeru“ u raznovrsnim arapsko-izraelskim konfliktima na teritoriji Bliskog istoka. Prema Vadimu Kozjulinu koji je profesor na Akademiji vojnih nauka, militanti su kupili, ukrali ili dobili ovo vozilo u Jordanu, koji je nadomak Sirije, a u kome se i dalje nalazi oko 300 tenkova tipa „Centurion MK3“ iz iste te isporuke od 700 komada. „Nemci“ u redovima ISIL-a
 
Andrej Stanavov/Sputnik Još jedan interesantan trofej koji je pao u ruke ruske vojske je nemačka jurišna puška StG 44 Sturmgewehr, kojom su nacističke snage bile opremljene tokom Drugog svetskog rata. Prvi primerci ove puške u Siriji otkriveni su početkom 2016. godine u predgrađima Damaska, u jednom od skladišta militanata. Međutim, kasnije se ispostavilo da su pale u ruke terorista iz skladišta sirijske vojske – oko 5.000 komada StG 44 Sturmgewehr je bilo uskladišteno širom Sirije, a teroristi su ih preuzeli početkom rata.
Ruska vojska je čak iskopala i „budžene“ nemačke puške, mada nisu ni sanjali da bi mogli naći moderne dodatke montirane na oružja koja potiču iz Drugog svetskog rata. Na primer, militanti su samostalno prikačili „Pikatini“ šine na stare puške kako bi na njih mogli da montiraju savremene nišanske uređaje. Menjali su i rukohvate i montirali bacače granata „kućne radinosti“. Sve u svemu, eksperimentisali su kako su hteli.
Upadljivo je da ove puške koriste municiju veoma specifičnog kalibra – 7,92h33 mm, koji nemačka vojna industrija nije proizvodila još od kraja Drugog svetskog rata. Prema Kozjulinu, militanti su bili u stanju da pribave ovu municiju na dva načina – iz skladišta gde su puške bile smeštene, kao i iz samostalne proizvodnje. „Kinezi“ u redovima ISIL-a
 
AFP Sve ovo se ne može meriti sa kineskim naoružanjem u rukama terorista ISIL-a. Da, nemački i britanski topovi i puške iz sredine prošlog veka su neprijatno iznenađenje, ali ne i fatalno. „Naši“ su bolje naoružani i zarđale cevi im ne mogu naneti veliku štetu.
Međutim, kineski ručni raketni sistem PVO tipa FN-6 se pokazao kao tragičan za rusku vojsku. Dana trećeg februara 2018, u provinciji Idlib, teroristi su upotrebom jednog od ovih sistema oborili ruski jurišni avion Su-25, a pilot je poginuo.
„Otkud ovo teroristima? Odgovor je jednostavan. To je bila izvozna verzija kineskog HY-6 sistema ručne raketne PVO, koja se može naći širom sveta – u Kambodži, Peruu, Pakistanu i drugde. Najverovatnije je sa ove poslednje destinacije stigao u ruke terorista“, zaključio je stručnjak.
Sistem u suštini predstavlja portabl raketni lanser protiv niskoletećih ciljeva na visinama do 3,5 kilometara. Jednostavno rečeno, idealan je protiv helikoptera i jurišnih aviona ruske vojske. Zato su, prema mišljenjima eksperata, danas upravo takvi sistemi portabl PVO najužasnije pretnje ruskoj vojsci u Siriji“.
Nikolaj Litovkin, Russia beyond

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.