NOVI PREOKRET U SIRIJI: Kurdi pristali na povlačenje sa granice, PA ERDOGANU POSTAVILI USLOV!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI PREOKRET U SIRIJI: Kurdi pristali na povlačenje sa granice, PA ERDOGANU POSTAVILI USLOV!

Povući će se ukoliko Turska ispuni njihov uslov.

Uprkos dogovoru o prekidu vatre, u gradu Tal Abdžad, na granici Sirije, pripadnici kurdskih Narodnih zaštitnih jedinica (YPG) izvršili su napad tokom izviđačke akcije turske vojske u kome je poginuo jedan turski vojnik, a jedan ranjen, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Ankari. Kako se navodi, Turska je odgovorila na napad, ali se i dalje smatra obaveznom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da poštuje dogovoreni prekid vatre.

Prethodno su Kurdi postavili uslov za povlačenje iz granične oblasti: tek kada Ankara dozvoli evakuaciju kurdskih boraca i civila koji su ostali u opkoljenom gradu Ras al Ajn, njihova vojska će se povući, saopštio je u subotu Redur Halil, visoki predstavnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Ovo je prvi put da su sirijski kurdski borci javno potvrdili povlačenje iz granične oblasti. To je prethodno dogovoreno sa Amerikancima.

#Turkey warns it will resume military operations in northern Syria if Kurdish soldiers do not retreat fully from the areas specified by deadline — FM Mevlut Cavusoglu. pic.twitter.com/JPPicKRzWk

— Rudaw English (@RudawEnglish) October 21, 2019

Halil je dodao da će se njegovi borci povući iz područja dugog 120 kilometara - između gradova Ras al Ajn i Tal Aibad - ali samo ako Turska ispuni njihov uslov. Posle toga će se navodno povući 30 kilometara od granice.

Turska i pripadnici kurdskih milicija na severu Sirije međusobno se optužuju za kršenje sporazuma postignutog uz posredovanje SAD. Sirijske demorkatske snage (SDF) optužuju Ankaru da ne poštuje prekid vatre i blokira povlačenje njihovih boraca iz grada Ras al Ajn. Turska odbacuje njihove tvrdnje, optužujući kurdske Narodne zaštitne jedinice (YPG) za brojne napade.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

TEMPIRANA BOMBA! Dve zemlje, ogromna mržnja i GOMILA NUKLEARNIH BOMBI: Da li će na ovom mestu izbiti Treći svetski rat? (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.