NOVA SIRIJA JE U AFRICI: Islamisti zauzeli ČITAV GRAD, u borbi PROTIV POŠASTI pomažu ruski VAGNEROVCI (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2020, 09:57

"NOVA SIRIJA" JE U AFRICI: Islamisti zauzeli ČITAV GRAD, u borbi PROTIV POŠASTI pomažu ruski "VAGNEROVCI" (FOTO/VIDEO)

Okosnica islamista u Mozambiku je grupacija Ansar al-Suna.

Protekle nedelje desetine terorista Islamske države zauzelo je grad Makomija u provinciji Kabu-Delgadu, Mozambik.

Militanti nisu naišli na otpor. Oni su opljačkali nekoliko prodavnica i zapalili zgrade državnih organa.

@Mozambique ⁩: Armed jihadist claiming allegiance & support to #ISIS launched coordinated attacks in 3 groups to take over #Macomia town & surrounding villages. Simultaneous attacks >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << began in the early morning of 28 May 2020 with a group of about 120 – 150 insurgents (conti) pic.twitter.com/fEemGT2m2z

— David Otto Endeley (@ottotgs) May 31, 2020

Predsednik Mozambika Filipe Njusi izjavio je da je u grad poslao velike vojne snage koje su ga oslobodile za nekoliko sati. Pri tome, po njegovim rečima, militanti su likvidirali nekoliko vođa. Ipak, lokalni mediji pišu da su džihadisti napustili grad nakon pljačke.

U provinciji Kabo Delgado gotovo tri godine traje borba između snaga bezbednosti i džihadista koji pokušavaju da uspostave islamsku državu. Gotovo 1.100 civila je ubijeno, dok je više od 100.000 moralo da napusti svoje domove.

These are some of the terrorists #Mozambique pic.twitter.com/nBo9z57wkI

— Fidelis Zengeza Zvomuya (@Zvomuya) June 1, 2020

Okosnica islamista u Mozambiku je grupacija Ansar al-Suna, a borci uglavnom dolaze iz Mozambika, ali i Tanzanije i Somalije.

Zanimljivo je da se na strani bezbednosnih snaga Mozambika navodno bori i oko 200 pripadnika ruske grupe "Vagner", koja je obavijena velom misterije i ima borce u gotovo celom svetu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.